Hlavní obsah

Pasování pážat, panošů a rytířů na Pernštejně

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. srpna na hradě Pernštejně proběhla akce nazvaná Za tajemstvím středověku aneb pážata, panoši a rytíři. V samotné soutěži o rytířský titul se utkalo více než 200 dětí.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Na prvním hradním nádvoří Pernštejna bylo už od rána rušno. Děti při registraci do soutěže o Řád zlatého rouna obdržely nejen pracovní list, ale oblékly si i jednoduchý varkoč s erbem zubří hlavy na znamení, že vstoupily do služeb pana Viléma z Pernštejna.

Poté následovalo plnění úkolů. Soutěžily např. v lukostřelbě, hodu na cíl, srážení hlav nepřátel, poznávaly zbraně a zbroj, při jízdě na dřevěném koni musely zasáhnout dřevcem štít, lovily kance a taky musely vymyslet a nakreslit svůj erb. Ne každému se podařilo splnit všechny úkoly, proto některé děti obdržely glejt pážete nebo panoše.

Těm nejúspěšnějším patřil glejt rytíře Řádu zlatého rouna od krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad. Dětské aktivity na 1. hradním nádvoří doplnil program na kolbišti s ukázkami sokolnictví, šermířským představením a dobovou hudbou.

Program byl rozdělen do dvou stejných částí, a to od 10:00 do 13:00 hodin a od 13:00 do 16:00 hodin. Vstup na 1. hradní nádvoří s programem a účast v dětském programu „Staň se rytířem Zlatého rouna“ byl zdarma.

Akce byla realizovaná v rámci projektu "Historie je svědectvím doby, životem památky a učitelem života", který je spolufinancovaný Evropskou unií z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje v rámci Programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013.

Akce zaujala nejen nejmladší návštěvníky, ale i jejich rodiče a ani odpolední dešťová přeháňka neodradila malé rytíře a rytířky od závěrečného ceremoniálu.

Další akcí bude Podzim na Pernštejně od 13. 9. do 28. 9. 2014, kdy interiéry I. a II. okruhu středověkého hradu ožijí netradiční výzdobou plodů a květů podzimu a o víkendech bude na nádvoří probíhat doprovodný program plný hudby, tance, ochutnávky pokrmů a nápojů atd.

Hrad Pernštejn

Mimořádně zachovalý středověký hrad byl základnou pánů z Pernštejna. Původní jednoduchá dispozice hradu se ztrácí ve spleti pozdějších přestaveb. Pozdně gotická a raně renesanční podoba hradu však už nebyla dotčena dalším přebudováním a je ojedinělým dokladem přeměn středověké pevnosti na luxusnější renesanční sídlo. K vidění je architektonická skladba hradního paláce, kde návštěvník sleduje historii a vývoj sídla od jednoduchého hradu přes pozdně gotickou pevnost, renesanční palác, barokní, rokokovou a klasicistní rezidenci, až po romantismus 19. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám