Hlavní obsah

Pašík Paša si své první narozeniny náramně užil

Novinky, Vratislav Konečný

Není pašík jako pašík, někteří mají svůj osud daný, jiní jsou pro chovatele chloubou - třeba zoologické zahrady. Ten druhý případ se týká děčínského ročňáka Paši. Pro svou hravost a přítulnost se stal oblíbencem dětí i dospělých.

Foto: zoo Děčín

Pašík Paša se neodbývá

Článek

Své první narozeniny oslavil v pondělí 19. ledna oblíbenec děčínské zoologické zahrady samec prasete göttingenského Paša. Odrostlé sele dostalo od ošetřovatelů pudinkový dort s oblíbenými druhy ovoce a zeleniny.

„Paša má nejraději rajčata, hroznové víno a oříšky. Jako bonus dostal i porci moučných červů,” uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Pašík je kontaktní zvíře, které dělá v průběhu celého roku radost návštěvníkům při pravidelných procházkách po zoo. Vyráží na ně každý všední den po poledni.  

Gottingeské prasátko, zvané i miniprase, patří mezi domácí mazlíčky. V České republice se chovají dvě linie, podle hmotnosti - do 20 a do 40 kilogramů. Kříženci mohou dosáhnout až 60 kilogramů, ale to už je o něčem jiném.

Zvířata jsou velmi chytrá, učenlivá a čistotná. Z 95 procent se živí rostlinnou potravou, zbytek chovatelé dohánějí granuláty. Zvíře je velmi energické, vyžaduje co nejvíce pohybu.

Reklama

Výběr článků

Načítám