Hlavní obsah

Pašijové hry Jidáši, kam jdeš? se představí na Pražském hradě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charitativní představení pašijové hry Jidáši, kam jdeš? patří už neodmyslitelně k velikonoční kulturní nabídce Pražského hradu. Představení pod širým nebem nabízí ojedinělý pohled na tradiční biblický příběh Ježíše Nazaretského bez církevního dogmatu.

Foto: archiv divadla Apropos

Z loňského představení

Článek

„Záleží nám na tom, aby všechny postavy dostaly prostor otevřít divákovi i svou duši, své city, pocity a pohnutky, s nimiž do příběhu vstupují,“ uvedl režisér a autor hry Filip Jan Zvolský. Právě proto bylo nutné dodat do hry scény, jaké v jiných pašijových hrách nenajdete.

S novými scénami

„Hru jsme poprvé hráli v roce 2000, kdy už v ní byly scény jako loučení Ježíše s Marií a Máří. Během let jsem však dodal i dialog Petra s Jidášem, rozhovor Piláta s jeho ženou nebo scénu, kdy se k soudu coby žalobce dostaví i matka jednoho z betlémských neviňátek. Letos přibyla poslední chybějící scéna - Zvěstování smrti,“ dodal Zvolský.

Hra je nabitá emocemi, diváky vtáhne do příběhu, který je sice starý dva tisíce let, ale stále má co říci.

Vstup je sice jako každý rok volný, ale již od prvního sehrání v roce 2000 je tato inscenace spojena se sbírkou POMOZTE DĚTEM. I zde tedy bude umístěna kasička, do níž můžete přispět libovolným obnosem, a do poslední koruny vše poputuje na zmíněné konto.

Představení Jidáši, kam jdeš?, které uvádí Divadlo APROPO již pošesté ve spolupráci se Správou pražského hradu, bude k vidění na IV. nádvoří Pražského hradu ve čtvrtek 17. 4. a pátek 18. 4. vždy v 17:30 hodin. Letos poprvé si zájemci mohou zakoupit také knižní vydání hry.

Hra, která za 14 let svého vývoje doznala mnoha proměn, byla završena scénou Zvěstování smrti a autor Filip Jan Zvolský ji vydal knižně. „Volil jsme plátěnou vazbu, inspirován dvojverším Ten příběh pradávný nechte si vyprávět, my před Vámi jej jak plátno rozvinem...” uvedl Zvolský.

Hra je vydána v kompletní podobě, tedy i se scénami, které obvykle v jevištní podobě vynecháváme, a je doplněna autorovými ilustracemi. Kniha vyšla 1. 4. 2014, tedy na den přesně 14 let od prvního uvedení, a jejím kmotrem se stal převor Břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek.

Reklama

Výběr článků

Načítám