Hlavní obsah

Pás cudnosti a prasečí masky v sídle salzburských arcibiskupů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Solnohrad je obdobou Pasova. Nad městem se vypíná církevní pevnost Hohensalzburg. Zdejší preláti ale byli veselé kopy, když přišel k prebendám další, snažil se trumfnout předchůdce. Proto má město tak nádherné stavební klenoty.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

K tomu musíme přidat skladatele Mozarta a oblíbenou pochoutku, čokoládové Mozartovy koule.

Salzburské podhradí i staré město pokračující na druhé straně řeky Salzach jsou značně rozsáhlé a architektonicky zajímavé. Úzké uličky, rozlehlá náměstí, průchody se spoustou obchůdků a restauraček, vináren, kaváren, cukráren... Také pivovarů, na ty nesmím zapomenout.

Velmi zajímavý je hradní vrch, nejen po stránce stavební, ale také co se týká zdejších expozic. Protože se nekocháte jen pohledem z hradeb, nebo stolováním v některé z požitkáren, kde vás dostanou místními specialitami do stavu žaludeční nirvány.

Jeden z největších hradů v Evropě

Pevnost nechal vybudovat v roce 1077 arcibiskup Gebhard, rozšířil ji Leonhard z Keutschachu (1495-1519), a tak vznikl největší hradní komplex střední Evropy. Od roku 1892 jezdí na vrch ozubnicová dráha.

Pevnost sloužila nejen jako církevní rezidence, ale i jako kasárna a věznice. Místnosti vládců "Zlatá komnata" a "Zlatý sál" jsou bohatě vyzdobené gotickými zlacenými ornamenty, téměř všude narazíme na erb Leonarda z Keutschachu – řepu. Řadu místností zabírá vojenské muzeum se zbraněmi, vyznamenáními, uniformami i snímky z první války.

Najdete tu i expozici mučení – podobné nástroje jako byly ve filmu Kladivo na čarodějnice. Jde hrůza z toho, co si lidé dokáží vymyslet, aby způsobili druhým bolest. Palečnice, klády, trychtýře, ale také plechové masky čertů, prasečí hlavy pro odsouzence a k tomu i pás cudnosti. Zrovna na tu si církevní tatíci nepotrpěli, jejich metresy dostávaly přepychové dárky – tím největším byl zámek Mirabell.  

Velmi plodný arcibiskup

Nechal ho postavit  v roce 160 arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau pro svou milenku Salome Altovou, s níž měl 15 dětí. Zámek po ní pojmenoval Altenau. 

To změnil arcibiskup Markus Sittikus, který jej přejmenoval na Mirabell. Současnou podobu získal zámek na objednávku arcibiskupa Franz Anton Harracha. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám