Hlavní obsah

Parním vlakem na Říp

Novinky, Jiří Cysař

V neděli 27. dubna vyjede parní vlak tažený lokomotivou Čtyřkolák na Řipskou pouť a také na zámek Nelahozeves. Z Prahy-Braníku vyráží již v 8:45.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Parní lokomotiva řady 434.0 Čtyřkolák pojede přes Hlavní nádraží na Říp a dál až do Zlonic. Cestou lze sledovat krajinu polabské nížiny a poslouchat charakteristický zvuk parní lokomotivy. Pokud si chcete jízdu zpestřit kulturním zážitkem, máte více možností na trase víc možností.

První se nabídne v zastávce Ctiněves - odtud se lze vydat se na Řipskou pouť s bohatým kulturním programem a se stánky na občerstvení pod horou Říp.

Další možností je zámek Nelahozeves - zde můžete navštívit XII. ročník Jarních hrnčířských slavností - řemeslné stánky a dílny, bohatý doprovodný program, speciality zámecké kuchyně, prodej lobkowiczkých vín a mnoho dalšího. Akce probíhá od 9 do 17 hodin. Samozřejmě si tu můžete také prohlédnout zámek.

Možné je i navštívit Muzeum ve Zlonicích, kde budou na programu jízdy historického autobusu Karosa ŠL11 z muzea ve Zlonicích do Památníku Antonína Dvořáka v Nelahozevsi č. p. 12, kde je skladatelův rodný dům - expozice je zaměřena především na skladatelovo dětství a mládí. Mimořádné prohlídky budou na programu v 12:30, 13:30 a 14:30 hodin. Dále se uskuteční mimořádné jízdy Zlonické polní drážky v areálu muzea - jezdit tu bude průmyslová lokomotiva BN-30 na krátké, asi stometrové předváděcí trati.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám