Hlavní obsah

Parním vlakem na kácovskou pouť

Novinky, Jiří Cysař

V sobotu 16. srpna vyrazí parní vlak na trať Posázavského pacifiku s cílem městys Kácov a na tradiční kácovskou pouť. Lokomotiva Čtyřkolák s historickými vagóny se vydá na svou cestu z Prahy-Braníku v 9:02.

Foto: Jiří Cysař

Poutač na akci

Článek

Nejdříve zažijeme jízdu po známé a proslavené trati Posázavského pacifiku a můžeme navštívit zajímavá místa na trati, jako jsou hrad Český Šternberk, kde mají účastníci parní jízdy zajištěnu přednostní prohlídku. Další zajímavou zastávkou může být Sázava se Sázavským klášterem. Můžete také navštívit  Centrum sklářského umění v Sázavě, které se v červnu otevřelo pro veřejnost. A také zámek Kácov a především místní pouť.

Kácovská pouť je pro většinu návštěvníků spojena s lidovou zábavou, různými atrakcemi, množstvím prodejních stánků, houpačkami, kolotoči, marcipánovými srdci, praženými mandlemi. Noci kolem kácovské pouti jsou prozářeny desítkami barevných světel, dlouho do noci zní jásavá hudba. V posledních letech je tato slavnost doprovázena i sobotním příjezdem historického parního vlaku.

Původně byla ale tato událost hlavně spojována s postavou světce svatého Liberáta, patrona Kartága, a jeho druhů z 5. století. Hlavní událostí pak byla slavná mše svatá v místním chrámu Narození Panny Marie. V roce 1578 objevil maltský archeolog A. Bosio zapomenuté římské katakomby. V nich se nalezly ostatky desítek světců. A. M. Toskánská, majitelka zdejšího panství, si vyprosila na papeži jedny z těchto vzácných relikvií a nechala je v roce 1734 slavně uložit v kácovském kostele. Po staletí pak putovali k hrobu tohoto světce-mučedníka okolo 17. srpna poutníci, aby zde hledali posilu pro svou životní orientaci, prosili, děkovali anebo jen navštívili významné památné místo.

Letos se tedy koná o tomto víkendu a je právě na tuto akci vypraven tento parní vlak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám