Hlavní obsah

Parní vlak a dvě lodě povezou turisty do Nelahozevsi na chřestový festival i na zámek

Novinky, Martin Tlustý

V areálu nelahozeveské Mariny Vltava se v sobotu 5. května uskuteční Středočeský chřestový festival. Vstup na akci s výjimkou přímé konzumace pokrmů a nápojů je zdarma. Pro návštěvníky bude v tento den rovněž zdarma přístupný zámek Nelahozeves.

Foto: Martin Tlustý

Středočeský chřestový festival se letos uskuteční hlavně v areálu přístaviště Marina Vltava v Nelahozevsi.

Článek

Z Prahy poveze návštěvníky výletní loď Európé, která odrazí z přístaviště Na Františku pod pražským Josefovem v půl deváté ráno. Loď zastaví ještě v 10.15 v Roztokách a přibližně v 11.45 dorazí do přístaviště Marina Nelahozeves.

Další loď směr Nelahozeves vyrazí z Mělníka, a to úderem deváté hodiny. Rovněž tato loď by měla do rodiště Antonína Dvořáka dorazit čtvrt hodiny před polednem.

Do Nelahozevsi ještě dále vyrazí rovněž historický parní vlak, a to z Masarykova nádraží. Vlak z Prahy vyjede za pět minut jedenáct a během cesty zastaví v Roztokách (11.15), Libčicích (11.25) a v Kralupech (11.32).

Pokrmy z chřestu budou připravovat zejména studenti středočeských gastronomických škol pod vedením známého šéfkuchaře Jaroslava Sapíka z pražského malostranského restaurantu Terasa u Zlaté studně. Šéfkuchař Sapík má za sebou již notně dlouhou řadu zahraničních zkušeností a jeho týmy pravidelně přivážejí domů medaile ze světových kulinářských soutěží a festivalů.

Návštěvníci se mohou těšit nejen na chřestovou krémovou polévku, ale třeba i na chřest v salátové úpravě s pomerančem. Jako hlavní jídla bude možno degustovat například uzeného lososa s chřestem politého omáčkou ze zakysané smetany, chřest s kuřecím masem zalitým sýrovou omáčkou a mnoho dalších výsostně chřestových specialit. K dispozici budou rovněž vybraná piva a vína z Čech a Moravy.

Aby hostům dobře trávilo, o to se v areálu Mariny Nelahozeves budou snažit mladí zpěváci Tereza a Josef Vágnerovi, Ben Cristovao, nestárnoucí Standa Hložek, jakož i kapela Hypochondr & Divná Parta. O průvodní slovo se bude starat Eva Decastelo – Aichmajerová.

Kde se chřest v Čechách vlastně pěstuje? Třeba právě na Mělnicku v okolí Hostína u Vojkovic, kde letos proběhly již druhé chřestové slavnosti, jež pomáhají vracet tuzemský chřest opět do našich kuchyní a na české jídelní stoly.

Vstup na Středočeský chřestový festival je skutečně zdarma, za cestu lodí však dáte rovnou stokorunu, historický parní vlak vyjde na polovinu.

Zdarma i na zámek

Během dne bude pro návštěvníky festivalu zdarma přístupný rovněž lobkowiczký zámek Nelahozeves se svými expozicemi. V předzámčí a zámecké zahradě bude pro děti a jejich rodiče po dobu trvání festivalu nachystáno velké množství zábavných, dovednostních i vědomostních atrakcí.

Na zpáteční cestu vyrazí obě výletní lodě i vlak v půl páté odpoledne. Během soboty by mělo být celkem slunečno, teploty lehce přes 20°C, meteorologové však nevylučují krátké dešťové přeháňky.

Upozornění pro řidiče! Vzhledem k opravě železničního nadjezdu v Nelahozevsi je zámek po silnici dostupný pouze přes Kralupy nad Vltavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám