Hlavní obsah

Paříž, Paříž! unikátně v Litomyšli

Novinky, Barbora Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podesáté doprovodí program Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl přehlídka vizuálního umění – festival Smetanova výtvarná Litomyšl. Ta letos kromě dalších projektů představí výstavu unikátních děl umělců české meziválečné avantgardy, jejichž život a tvorba byly spjaty s Paříží.

Foto: František Renza

Z vernisáže výstavy

Článek

Na výstavě Paříž, Paříž…! se tak veřejnost bude moci seznámit se zřídka vystavovanými obrazy takových tvůrců, jako byli Kupka, Štyrský, Toyen, Zrzavý, Šíma nebo Kars.

„Cyklus výstav vizuálního umění Smetanova výtvarná Litomyšl nejen doplňuje nabídku pro návštěvníky Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl, ale láká k letní návštěvě města další milovníky umění. Koncept projektu, do něhož vstupují různí pořadatelé a svobodně, různorodě, a přesto společně zaplňují jednotlivé "sály" galerie jménem Litomyšl, je sám o sobě ojedinělý. Počet zapojených subjektů a souběžně pořádaných výstav v malém desetitisícovém městě je však bezpochyby unikátem,“ uvedl Jan Pikna, ředitel Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl.

Největší pozornost přitahuje v letošním roce ojedinělý projekt Paříž, Paříž…! Výstava představí 23 obrazů ze soukromé sbírky, které nebyly dosud souborně vystaveny. Obrazy pocházejí ze sbírek Galerie Zlatá Husa. Jejich celková pojistná hodnota přesahuje 275 miliónů korun. Spojuje je místo, kde byly vytvořeny – francouzská metropole.

„Paříž, tehdejší jediná skutečná metropole umění, se stala ve dvacátých a třicátých letech pro českou avantgardu doslova druhým domovem. Město nad Seinou vlilo českým malířům na palety novou barevnost, na plátna chvějivé paprsky dosud netušeného světla a do srdcí odvahu. Odvahu překročit meze a dosáhnout výrazu, který představoval jejich svébytný a vrcholný akord v kánonu evropského moderního umění,“ vysvětlil kurátor výstavy David Železný.

Výstavu, která probíhá od 13. června do 6. července v prostorách bývalého zámeckého pivovaru, pořádá Smetanova Litomyšl, o.p.s. ve spolupráci s nadačním fondem Bohemian Heritage Fund.

„Bohemian Heritage Fund se dlouhodobě zaměřuje na umělecké projekty, které zviditelňují Českou republiku v zahraničí a podporují její image prvotřídní společenské a kulturní destinace. To bezpochyby platí i pro špičková díla české meziválečné avantgardy, která představuje výstava Paříž, Paříž…!,“ říká Pavel Smutný, prezident nadačního fondu.

„Stopa, jíž čeští umělci zanechali v meziválečné metropoli výtvarného umění, je dodnes nepřehlédnutelná a tehdejší umělecký dialog mezi Paříží a Prahou je inspirativní i pro naši současnost,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám