Hlavní obsah

Papírové Vánoce posunuly Habartov opět o kousek blíž ke Štědrému dni

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce místního Domu dětí a mládeže v Habartově naplno ovládla s vánoční atmosférou v sobotu 12. prosince dopoledne prostory městského kulturního střediska. V permanenci však nebyl pouze papír, ale i korálky, špejle, šišky a letošní velmi žádanou novinkou se stala mýdlová hmota.

Foto: Aleš Plevka

Papírové Vánoce přilákaly k výrobě originálních vánočních dekorací na sedmdesát párů dětských rukou

Článek

Společenský sál MKS se na tři hodiny proměnil ve velkou manufakturu, naplněnou čtrnácti bezvadnými nápady, které si kladly za cíl zabavit děti a také jim nabídnout možnost, kterak si vlastníma rukama opatřit originální sváteční dekoraci nebo milý a originální dárek pro svoje nejbližší.

Papírové Vánoce jsou tedy jistou obdobou Velikonočního vyrábění, ale na rozdíl od něj se celkově nesou v mnohem poklidnějším a pohodovějším duchu. Také účast není tak hojná, asi se rodičům nechce opustit vyhřáté domovy a podstoupit několikasetmetrovou cestu do MKS. Navzdory tomu se během tří hodin na čtrnácti výrobních stanovištích vystřídalo něco okolo sedmdesáti párů dětských rukou.

Vzhledem k tomu se ale u stolků netvořily fronty a nenastaly žádné tlačenice. Z reproduktorů se tlumeně ozývala vánoční hudba a tak klid a pohoda, které by k vánočním svátkům měly patřit především, zde vítězily na plné čáře.

Jedinou výjimkou, kde se přece jen natěšení výrobci trochu hromadili, bylo místo, kde se vařila nádherná voňavá mýdla. Tam si totiž technologický postup vyžadoval strávit u výroby více času a také se stávalo, že byl zrovinka zájem o motiv, pro nějž již byla forma obsazena.

Na výběr měly děti asi ze šesti či sedmi tvarů, přičemž v kombinaci s různými barvami a vůněmi se každý výtvor stal nezaměnitelným originálem, který musel rozhodně potěšit. Bylo to něco nového, a tak je možné označit toto stanoviště za hit letošního vánočního vyrábění. Romaně Jiráčkové, pro kterou je tato výroba koníčkem a i zdrojem obživy, patří poděkování, že své know-how včetně materiálu nezištně nabídla na tuto akci.

Velké poděkování však patří i dalším asi dvěma desítkám pomocníků, kteří neváhali a ředitelce DDM Janě Chalupské znovu vypomohli s realizací tohoto oblíbeného předvánočního podniku, který si již během let právem získal místo v kalendáři svátečních akcí v Habartově. Malým poděkováním se jim pro letošek stala květina - "vánoční hvězda", kterou jim Jana Chalupská věnovala a která jim bude doma připomínat jejich ochotu a vstřícnost.

A co že jiného si děti mohly kromě mýdel ještě vyrobit? Jak již plyne z názvu akce, hlavním výrobním materiálem byl papír, který se však díky bezvadným nápadům a posléze šikovným rukám během několika minut proměňoval v krásné výrobky.

Děti tak domů odcházely s rozesmátým sněhulákem, pro nějž se základem stala rolička od toaletního papíru, s držátkem na ubrousky v podobě stromečku, s různými přáníčky a zápichy a mnoho z nich si odneslo i nádhernou šišku ozdobenou barevnými molitanovými kuličkami či závěsné ozdoby, které vznikly z pečlivě a s porcí fantazie vyskládaných korálků, které byly následně prostřednictvím žehličky spečeny do jednoho celku.

Před odchodem z kulturního střediska mohli návštěvníci podpořit i dobrou věc, když si zakoupili některý z výrobků, který ve svém improvizovaném stánku prezentovali zástupci chráněných dílen. Kdo v sobotu dorazil do MKS v Habartově, jistě neprohloupil a mohl se příjemně naladit na následující sváteční dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám