Hlavní obsah

Panelová diskuse s ostravským primátorem v Dolní oblasti Vítkovice

Novinky, Josef Zajíc

V rámci Šesté ministerské konference Světové zdravotnické organizace World Health Organization (WHO) proběhla ve středu 14. června v rámci zelené zóny u Multifunkční auly Gong panelová diskuse s primátorem města Ostravy Tomášem Macurou a jeho náměstky Kateřinou Šebestovou a Michalem Mariánkem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 15.6.2017 Na kávičku z primátorem města Ostravy.Zleva: Michal Mariánek, Andrea Vojkovská, tisková mluvčí MMO, Kateřina Šebestová, Tomáš Macura

Článek

Otázky a odpovědi měly tři hlavní témata, která se řešila i ve velkých sálech multifunkční auly - zdraví, životní prostředí, ovzduší města.

Návštěvníky přivítal primátor krátce po 16. hodině v zelené zóně. Přítomným oznámil, že má tu čest před všemi účastníky konference, kterých bylo přes 500 z 50 zemí světa, přihlásit Ostravu do soutěže European Capital 2020 - Evropské zelené město 2020.

„Uspět v soutěži hned napoprvé nebude lehké, dosud se to ještě nikomu nepovedlo. Přesto se ale seriózně ucházíme o titul. Kandidaturou chceme dát jasně najevo své odhodlání zlepšovat životní prostředí ve městě. Navíc získáme cenná data o 12 sledovaných oblastech, srovnání s ostatními evropskými městy i zpětnou vazbu od odborníků. Velkou inspirací pro nás byl úspěch německého Essenu, který je městem s podobnými výchozími podmínkami a problémy jako Ostrava,” řekl v úvodu besedy Tomáš Macura.

Vyjádřila se i náměstkyně primátora Kateřina Šebestová, která má ve své gesci právě životní prostředí. „Ostravu je nutné posuzovat v historickém kontextu. V posledních letech došlo k výraznému zlepšení kvality životního prostředí ve městě. Stále však se potýká s důsledky dlouhé průmyslové historie. Je dobré, že i když je třeba ovzduší Ostravy slabou stránkou, lze jednoduše ukázat, jak se hodnoty prašnosti za poslední léta několikanásobně zlepšily.”

Dále informovala o revitalizaci řeky Ostravice, o Pustkovickém údolí, revitalizaci lesoparku Benátek v oblasti Ostravy-Hulváky a také o postupném přeměňování části Bělského lesa v lesopark a výukový park.

O postupné rekonstrukci a v mnoha případech i přestavbě Městské nemocnice Ostrava hovořil a na otázky odpovídal náměstek primátora Michal Mariánek, zodpovědný za oblast sociálních věcí a zdravotnictví.     

„Městská nemocnice Ostrava je jednou z nejstarších nemocnic v České republice. Její počátky se kladou do roku 1848 a tak v příštím roce si bude připomínat 170 let své činnosti. Na současném místě Městská nemocnice Ostrava - tedy na Fifejdách v blízkosti Náměstí Republiky - působí již 150 let. Připravujeme kompletní modernizaci podle generálního plánu do roku 2030,” uvedl Michal Mariánek.

V diskusi se dále hovořilo o problémech ostravské dopravy, parkování, o snižování prašnosti v ostravských ulicích a podobně. Do diskuse se přidali studenti středních škol, kteří přinesli další nápady, jak oživit centrum města Ostravy a životní podmínky dál zlepšovat.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám