Hlavní obsah

Pamětní schránka byla uložena do základů budoucího brněnského koncertního sálu

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Představitelé města, brněnského kulturního života a médií vložili 12. května do základů stavby budoucího koncertního sálu schránku s poselstvím budoucím generacím.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Kovový tubus nalezl své místo ve speciální kapsli stěny pod Hotelem Slavia u Besední ulice, v místě, kde zůstaly městské hradby ze 13. století. Schránka obsahuje listiny a zajímavosti: svědectví úsilí, snah a výstavby důstojného stánku pro Filharmonii Brno a celou brněnskou kulturní veřejnost.

Obsah pamětní schránky se stane pro budoucí připomínkou naší doby, dnešní současnosti i dlouhé a vytrvalé cesty za koncertním sálem, který brněnským filharmonikům, přátelům hudby, široké kulturní veřejnosti, Brňanům a jejich městu dlouhá léta chybí.

A co je obsahem tubusu? Deklarace „Koncertní sál pro Brno“ ze dne 8. srpna 2014 s podpisy tří desítek významných osobností kulturního života. Tuto listinu vložil do schránky primátor Petr Vokřál. Náměstek Matěj Hollan přidal kopii pozvánky na premiéru Glagolské mše, která se v sále brněnského Stadionu konala 5. prosince 1927. Katalog připomene, co bylo na programu nyní nadcházející 62. sezóny. Ten k listinám přiložila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Výstavbu nepochybně urychlila iniciativa Spolku pro výstavbu koncertní síně v Brně a jeho předsedkyně Aleny Štěpánkové-Veselé. Paní profesorka přidala kopii zápisu z ustavující schůze z 26. února 1992.

Když se staví, musí se nejprv do země. A nachází se mnohé. Generální ředitel OHL-ŽS Petr Brzezina vložil do tubusu hrst třetihorní zeminy, která se na místě našla. Provozní ředitel společnosti Brněnské komunikace Leoš Chasák dodal fotografii současného staveniště.

Tradičním svědectvím doby jsou noviny. Šéfredaktor Brněnského deníku Rovnost Michal Kárný do tubusu svinul vydání novin z loňského září, s výzvou čtenářům navrhnout obsah schránky. Šéfredaktor brněnské MF Dnes Petr Škarda přidal dnešní vydání listu, ve kterém je vytištěno poselství budoucím generacím.

Poselství bez hudby by v daném případě chybělo něco velmi podstatného. Ve světové premiéře tak na místě zazněla skladba pro sólový fagot k poctě Leoše Janáčka. Složil a část z ní zahrál student brněnské konzervatoře Jiří Dvořák. Noty skladby se staly též součástí schránky s poselstvím do budoucnosti. Mladý komponista vyslovil i přání: rád by kdyby se nového koncertního sálu dočkala i jeho škola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám