Hlavní obsah

Památník Tomáše Bati ve Zlíně má vlastní web

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na obnově památníku T. Bati vrcholí, město Zlín proto připravuje informační kampaň, jejíž součástí je samostatný web památníku. „Na adrese www.pamatnikbata.eu návštěvník nyní najde především základní informace o památníku,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Foto: Archiv města Zlína.

Podoba památníku z 30. let minulého století.

Článek

„Na stránkách budou průběžně publikovány zajímavosti z průběhu obnovy, vysvětleny budou třeba celkové náklady na stavbu. Důraz však bude kladen na vyzdvihnutí výjimečnosti budovy, kterou mnozí odborníci srovnávají s brněnskou vilou Tugendhat či pražskou Müllerovou vilou,“ sdělila Eva Husáková, vedoucí Odboru kultury a památkové péče magistrátu.

Veškeré informace, např. o tom, kdy bude památník poprvé zpřístupněn, co v něm bude, či naopak určitě nebude, co si o památníku myslí autority kulturního, architektonického a vědeckého světa, budou dispozici v aktualitách na www.pamatnikbata.eu.

Památník se vrátí do původní podoby z 30. let minulého století, kdy byl nazýván „skleněným krystalem“ a stal se jedním ze symbolů Zlína. Podle mluvčího zlínské radnice se do něj vrátí i maketa letadla Junkers F 13, ve kterém přišel v roce 1932 o život Tomáš Baťa, zakladatel slavného obuvnického impéria. Stroj bude postaven v měřítku 1:1, oproti originálu se bude maketa lišit pouze v tom, že nebude mít motor a interiér pro pasažéry.

„Obnovení Památníku Tomáše Bati vyjde na zhruba 50 miliónů korun. Městu se podařilo získat dotaci z ministerstva kultury ve výši 32 miliónů, zbytek uvolní ze svého rozpočtu. Použije také prostředky z veřejné sbírky, která již vynesla téměř 600 tisíc korun. Veškeré peněžní dary ze sbírky nazvané ‚Zlíňané sobě‘ jsou soustředěny ve Fondu na obnovu Památníku Tomáše Bati,“ řekl Zdeněk Dvořák.

Památník bude znovu otevřen ke konci října. „Spousta lidí včetně mě se už těší, jak se tento dům – socha opět rozzáří nad Zlínem,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek.

Reklama

Výběr článků

Načítám