Hlavní obsah

Památník písemnictví na Moravě zve na výstavu díla Ladislava Laštůvky

Novinky, Jiří Smutný
Aktualizováno

V úterý se v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě u Brna konala vernisáž výstavy celoživotního díla malíře a grafika Ladislava Laštůvky (1951 - 2012), nazvaná K celosti.

Foto: Jiří Smutný

Výstava K celosti

Článek

Na vernisáži promluvil ředitel Památníku písemnictví na Moravě Libor Kalina, kurátorka Hana Fadingerová a kurátor Ivo Binder. V kulturní části přednesl Zdeněk Volf svoje básně a Iva Bittová zazpívala a zahrála na housle.

Kromě uvedení výstavy se křtila i nová publikace, která v souvislosti s výstavou vyšla. Je to monografie, shrnující celoživotní tvorbu autora. Knížka obsahuje barevné reprodukce, úvodní esej básníka Zdeňka Volfa a uměleckohistorické texty Bronislavy Gabrielové a Jaroslava Kačera.

Výstava se nachází v 1. poschodí kláštera. Návštěvníci si mohou na stěnách prohlédnout obrazy a grafiku a ve vitrínách i knihy, které Ladislav Laštůvka ilustroval. Výstava je otevřená od 8. června a potrvá do 18. září 2016.

Ladislav Laštůvka
absolvoval Lidovou školu umění Jaroslava Kvapila v Brně a tamtéž i Střední průmyslovou školu textilní. Třicet let pracoval jako správce depozitáře a restaurátor obrazů v Moravské galerii. Byl členem Unie výtvarných umělců ČR.
V letech 1975 až 2010 představil svoje práce na 12 samostatných výstavách a od roku 1981 do roku 1996 se zúčastnil 17 výstav skupinových. Vystavoval nejen doma, ale i ve Francii, Itálii, Polsku, Rakousku a Norsku.
Jako umělec se řadí mezi klasické malíře, využívající osvědčené prostředky malby i grafiky. Jeho obrazové vize mají podobu náznaku, zahalování nebo pomalého vyvstávání představy. Jde o zachycení velmi osobních pocitů a imaginativních výjevů, přičemž vlastní niterná imaginace a osobní zážitky se transformují v univerzálnější výpověď o lidské situaci, která může být široce sdílená. V jeho obrazech lze nalézt touhu, úzkost, bolest, ale i lásku a naději.

Reklama

Výběr článků

Načítám