Hlavní obsah

Památné stromy jsou i v Karviné, jeden z nich pamatuje i napoleonské války

Novinky, Milan Haluška

Najdeme jich tisíce po celé zemi, jsou mimořádně významné a většinou je poznáme na první pohled podle mohutného vzrůstu. Jde o památné stromy, které můžeme spatřit také v Karviné. V posledních letech jich bylo na území města za památné vyhlášeno hned několik.

Foto: Milan Haluška

Dub letní na parkovišti u OD Prior, stáří 150 let, výška neznámá, obvod 350 cm

Článek

První dva nalezneme v parku Boženy Němcové. Jde o mohutný jasan ztepilý, který se nachází v těsné blízkosti bývalých Larischových koníren. O kousek dál, poblíž Modrého pavilonu zase roste platan javorolistý, který tvoří významnou krajinnou dominantu nadprůměrného vzrůstu i věku.

Další dva významné stromy nalezneme v blízkosti restaurace Praha v Novém-Městě. Zde jde o buky lesní, které rovněž vynikají svým mohutným vzrůstem.

Mezi nejznámější a nejmohutnější patří dub letní, který se nachází na parkovišti u OD Prior. Pátrat můžeme i v lázeňském parku v Darkově, poblíž Společenského domu, kde je možné spatřit památný buk lesní.

Buk v Černém lese je naprostým unikátem

Karvinský Černý les sloužil do roku 1989 jako protiraketová základna a poté ještě nějaký čas armádě. Veřejnost sem neměla přístup.

Les je tak téměř nedotčen a dochoval se v něm 200 let starý exemplář buku lesního, jehož koruna má 25 metrů na šířku, ještě o půl metru více na výšku, kmen má průměr 5 metrů a celý strom je vysoký 35 metrů. Samotný Černý les je velmi bohatý na unikátní flóru, ale třeba také hmyz nebo jinou faunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám