Hlavní obsah

Památky lákají na bohatý adventní program, nabídnou více než 130 akcí po celé ČR

Novinky, Ivana Kvasnicová

Návštěvnost hradů, zámků a dalších památek ve správě Národního památkového ústavu v letošním roce opět překonala pětimilionovou hranici. Sezona ovšem zdaleka není u konce, nyní památky lákají na bohatý adventní program, který nabídne více než 130 akcí po celé České republice.

Foto: NPÚ

Ćeský Krumlov

Článek

Památky ve správě Národního památkového ústavu v letošním roce navázaly na mimořádně úspěšné sezony z předchozích let. Do konce října je navštívilo téměř 5,3 milionu návštěvníků.

„Národní památkový ústav má za sebou další velmi úspěšnou sezónu na památkách zpřístupněných veřejnosti. Těší nás, že jsme i v letošním roce pokořili pětimilionovou hranici a navázali na úspěchy z minulých let. Očekáváme také, že návštěvnost do konce roku ještě vzroste díky mimořádně pestrému adventnímu programu, který jsme pro návštěvníky připravili, vybrané památky budou otevřeny i během Štědrého dne, vánočních svátků či na Silvestra. Daleko významnější je však to, že meziročně nám opět vzrostly vlastní výnosy, podařilo se dokončit řadu významných obnov památek v naší správě a v neposlední řadě zahájit realizaci projektů financovaných z evropských fondů,“ sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Stejně jako v minulých letech, i letos byly nejnavštěvovanějšími objekty zámky Český Krumlov a Lednice, zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Do konce října navštívilo českokrumlovský areál přes 400 tisíc lidí, zámek v Lednici se této hranici blíží. Hranici 200 tisíc návštěvníků překonaly zámek Hluboká a hrad Karlštejn. Návštěvnost přes 100 tisíc lidí hlásí i další památkové objekty: Kroměříž, Valtice, Konopiště, Trosky, Bouzov, Buchlovice, Sychrov a Švihov.

K vysoké návštěvnosti přispělo i otevření několika nových prohlídkových tras. Velkému zájmu se těšil Templářský palác na Bezdězu, nově je připravena i trasa na zámku Zákupy, kterou lze navštívit i během adventního programu. Novým prohlídkovým okruhem, věnovaným nejvýznamnějším majitelům a stavebníkům zámku, se chlubí i středočeské Hořovice. Zámek Červená Lhota otevřel novou expozici v gotickém sklepení, na hradě Veveří byl nově upraven přijímací salon prince Vasy.

Zimní sezonu zahájí Hradozámecký advent

S příchodem podzimu sezona na památkových objektech ve správě NPÚ nekončí. Již v listopadu je pro návštěvníky připraven bohatý adventní program, který bude pokračovat až do konce roku.

„Adventní program se každým rokem těší stále větší popularitě, proto jsme i v letošním roce připravili pro naše návštěvníky několik desítek akcí, a to pro děti i dospělé. Vánoční prohlídky hradů a zámků mají neopakovatelnou atmosféru a poskytují možnost poznat naše památky v jiném světle. I letos je na programu mnoho jedinečných akcí, například v bečovské zámecké kapli se na Štědrý den bude konat půlnoční mše, a to poprvé od roku 1945,“ dodala generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Na Štědrý den bude otevřen také zámek Český Krumlov, hrad Bouzov či klášter Kladruby, během vánočních svátků mohou zájemci navštívit rovněž Šternberk nebo Buchlov. Vila Stiassni pak láká na netradiční silvestrovskou módní přehlídku.

Reklama

Výběr článků

Načítám