Hlavní obsah

Palmový olej je levný, ale přináší problémy

Novinky, Jiří Smutný

Brněnská zoologická zahrada pořádá každý rok Den bez palmového oleje, aby upozornila na významný problém. Vlivem intenzivní těžby na obrovské ploše v jihovýchodní Asii vznikají v přírodě rozlehlé „měsíční“ krajiny, o které se pak už často nikdo nestará.

Foto: Platforma proti palmovému oleji

Na vytěžený palmový les není zrovna pěkný podled

Článek

Těžko někdo spočítá, kolik palem ročně padne k zemi kvůli výrobě palmového oleje. Zato se dá velmi přesně spočítat, kolik padne olivovníků kvůli výrobě olivového oleje - žádný.

Olivový olej je sice dražší než palmový, ale také zdravější. A je jasné, co obsahuje. Palmový olej je laciný, ale ta spoušť v přírodě za to určitě nestojí. Navíc soupis jednotlivých ingrediencí, které obsahuje, není jednoznačně dán. Jsou ale i zdroje čistě tuzemské, jako například slunečnice.

V současné době se již rozbíhá Koalice proti palmovému oleji, což je nezávislá platforma vytvořená z organizací i jednotlivců, která si dala za cíl postupně nahrazovat nakupování a používání dovozových palmových olejů srovnatelnými výrobky domácími, respektive z domácích surovin. Současně se má tímto postupem docílit toho, aby nemizely deštné lesy a nevytvářelo se monokulturní zemědělství.

Akce v brněnské zoologické zahradě se koná v sobotu 18. srpna. Pro všechny návštěvníky je na ten den připravena naučná stezka.

Reklama

Výběr článků

Načítám