Hlavní obsah

Palmový olej je levný, ale přináší problémy

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská zoologická zahrada pořádá každý rok Den bez palmového oleje, aby upozornila na významný problém. Vlivem intenzivní těžby na obrovské ploše v jihovýchodní Asii vznikají v přírodě rozlehlé „měsíční“ krajiny, o které se pak už často nikdo nestará.

Foto: Platforma proti palmovému oleji

Na vytěžený palmový les není zrovna pěkný podled

Článek

Těžko někdo spočítá, kolik palem ročně padne k zemi kvůli výrobě palmového oleje. Zato se dá velmi přesně spočítat, kolik padne olivovníků kvůli výrobě olivového oleje - žádný.

Olivový olej je sice dražší než palmový, ale také zdravější. A je jasné, co obsahuje. Palmový olej je laciný, ale ta spoušť v přírodě za to určitě nestojí. Navíc soupis jednotlivých ingrediencí, které obsahuje, není jednoznačně dán. Jsou ale i zdroje čistě tuzemské, jako například slunečnice.

V současné době se již rozbíhá Koalice proti palmovému oleji, což je nezávislá platforma vytvořená z organizací i jednotlivců, která si dala za cíl postupně nahrazovat nakupování a používání dovozových palmových olejů srovnatelnými výrobky domácími, respektive z domácích surovin. Současně se má tímto postupem docílit toho, aby nemizely deštné lesy a nevytvářelo se monokulturní zemědělství.

Akce v brněnské zoologické zahradě se koná v sobotu 18. srpna. Pro všechny návštěvníky je na ten den připravena naučná stezka.

Reklama

Výběr článků

Načítám