Hlavní obsah

Pálavské vinobraní v Mikulově, to je láska k vínu ve všech podobách

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálavské vinobraní, které se v Mikulově koná první zářijový víkend od 6. do 8. 9., je svátkem vína, vinařství a zejména poctou této kultuře a práci vinařů.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Naladit se na vinobraní mohou hosté už od čtvrtečního večera na Zpívání u vína a burčáku a připomenout si tak lidovou tradici koštování darů nové úrody.

Od pátku probíhá na zámku Národní soutěž vín mikulovské vinařské podoblasti. Veřejná ochutnávka hostům a návštěvníkům vinobraní nabídne 427 vzorků vín od zhruba 50 vinařských firem. Šampióni výstavy budou slavnostně vyhlášeni v pátek v 17 hodin.

„Mikulovskou programovou specialitou je zábavně-vzdělávací akce Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně,“ prozradila Lenka Křivánková ze společnosti Mikulovská rozvojová, která Pálavské vinobraní organizuje. Soutěž je přístupná všem návštěvníkům, minulé ročníky měly velký ohlas a popularita této ojedinělé akce vzrůstá.

Děti si mohou své znalosti ověřit v soutěži Malý sommelier, která pěstuje základy vinařské kultury u nejmladší generace. „Sommelierství se na zámku mohou přiučit i dospělí na Sommelierském minimu,“ doplnila Křivánková.

Pořadatelé na letošní rok připravili také jednu zajímavou novinku, opravdový zážitek při výrobě vína. „Návštěvníci, kteří přijíždějí z mnoha koutů republiky a výrobu vína neznají, si mohou vyzkoušet zpracovávání hroznů,“ pozvala Křivánková.

Na zámecké terase u Udírenské věže předvede vinařství Sedlecká vína ukázky z tradičního postupu zpracování hroznů na ručním mlýnku a pomocí mechanického lisu. Čerstvě vylisovaný hroznový mošt se zde bude popíjet a návštěvníci si ho mohou odnést i domů. „Prezentace bude spojená také s ukázkou hroznů a listů, aby zájemci viděli rozdíly mezi jednotlivými odrůdami,“ řekla Křivánková.

Řízené degustace je možno navštívit v zámeckém sklepení, kde se představí vinařství Víno Marcinčák, ve sklepení s obřím sudem a ve vinotéce Sv. Urbana bude nabídka vín ze společnosti Víno Mikulov.

Na náměstí je možné ochutnat lahodný burčák a přívlastková vína vinařství Vinofol. Celý víkend budou probíhat prohlídky a degustace ve Vinařství Galant a Vinařství Volařík.

V Kapucínské ulici opět vyroste vinařské městečko, kde budou ochutnávky burčáků a vín dalších vinařství z mikulovské podoblasti a tradiční rybí a sýrové gastronomické speciality. Nebudou chybět ani cimbálové muziky.

Loni na vinobraní do Mikulova přijelo přes čtyřicet tisíc lidí, organizátoři jsou však na tento počet připraveni díky měsícům příprav. „Týden před vypuknutím akce opravdu vše finišuje. Zajištěn je samozřejmě bohatý kulturní program, ale i technické zázemí včetně speciálně vypraveného vlaku z Brna do Mikulova a stanového městečka,“ doplnila ředitelka akce Marcela Koňáková.

Permanentku na celé tři dny je ještě možné do konce prázdnin koupit za 350 korun, na místě bude za 400 korun. Předprodej zajišťuje TIC Mikulov a další předprodejní místa včetně Brna.

Podrobný program i aktuality jsou na webu www.palavske-vinobrani.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám