Hlavní obsah

Padrťské rybníky, dosud málo objevená krása Brd

Novinky, Vratislav Konečný

Vojenský újezd Brdy, dříve Jince, skrýval i přes částečnou devastaci armádou jednu z nejzachovalejších částí krajiny nejen středních Čech. Nyní se chystá po odchodu vojska částečné uvolnění, byť s režimem chráněné oblasti, ale jak se jednou podá ruka…

Foto: Vratislav Konečný

Bývalý lovecký zámeček Tři trubky

Článek

Vojenský prostor v Brdech vznikl usnesením vlády Československé republiky ze dne 19. února 1926, od roku 1950 je vojenským újezdem.

Újezd byl využíván jako dělostřelecká a letecká střelnice, má 6 dopadových ploch: Tok, Jordán, Brda, Padrť, Bahna a Kolvín. Od roku 2007 je část prostoru částečně přístupna, v roce 2016 se území změní na Chráněnou krajinnou oblast Brdy.

V prostoru Bahna se tradičně představují ukázky bojové techniky.

Vojenský újezd už nyní můžete částečně navštívit, samozřejmě mimo střelnice, dopadové plochy a další teritoria vyznačená výstražnými tabulemi. Ty se musí ještě dočistit od zbytků munice.

Problémem není navštívit například zříceninu hradu Valdek založeného rodem Buziců, nejznámějším majitelem byl Zajíc z Valdeka, nebo oblast loveckého zámečku Tři trubky, který zůstane nadále v péči státních orgánů.

Ideální pro cyklisty, ale nesmí se z toho stát masovka

Brdy jsou ideálním místem k cyklistickým výletům, za předpokladu, že se budou dodržovat daná pravidla a z Brd se neudělá masovka s postupnými výjimkami na zástavbu a pozvolnému vplížení se podnikatelských záměrů.

Zatím sem je přístup omezen na víkendy a svátky a jen po vyznačených trasách. Jedna z nejhezčích projížděk vede k Padrťským rybníkům. Nejčistší a zároveň nejvýše položené středočeské rybníky je nejlepší navštívit z Teslín po cyklotrase 2273.

Vodní skvosty

Po pár kilometrech cesty lesem vyjedete u hráze Hořejšího padrťského rybníka, který má rozlohu 115 hektarů a je obklopen lesy. Dolejší je zhruba poloviční, částečně zarostlý rákosem, oba jsou chovné a útočištěm pro vodní ptactvo.

Rybníky nechal založit před čtyřmi stovkami let majitel rožmitálského panství královský úředník za panování císaře Ferdinanda I. Florián Gryspek z Gryspachu. Voda se využívala k plavení dříví Padrťským potokem, na kterém stály hutě. Postupně vznikla osada Padrť, posléze ves, která byla významným železářským centrem, o výrobě svědčí i stále funkční hamr v Dobřívi.

Ves měla vysokou pec, na potoce stálo pět hamrů, pec sloužila do roku 1867, poté výroba upadala. Padrť se zvolna měnila v rekreační sídlo. S rozšířením vojenského újezdu v 50. letech minulého století byla vysídlena a odstřelena. Skončila jako nedaleký benediktinský klášter založený ve 14. století a zničený husity, pak již neobnovený.

Z Dolejšího rybníka vytéká Klabava, dříve se až za Dobřív nazývala Padrťský potok. Rybníky jsou také zásobárnou vody pro Rokycany a přilehlé obce.

Od Padrťských rybníků vede trasa na Trokavec, obec vešla ve známost v souvislosti s plánovanou stavbou amerického radaru, stavby, jejíž pouhé oznámení vyvolalo téměř celostátní referendum. Radar je minulostí, budoucností nová role Brd…

Reklama

Výběr článků

Načítám