Hlavní obsah

Pádla zanořit a jedeme, na vodáky čekají české i moravské řeky. A také potměšilí bobři

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodácké Ahoj! zase zní nad hladinou řek, kterým po posledních vydatných deštích přece jen přibylo vody. Vodáky můžete potkat od západu Čech po moravsko-slovenskou hranici, všude, kde se aspoň trochu dá hrábnout pádlem do vody. Po vydatných deštích posledních dnů hladiny řek stouply, jsou sjízdné.

Foto: Vratislav Konečný

Pod Soumarským mostem

Článek

Zájem o půjčování lodí a raftů je značný, většina půjčoven je spokojena. Opět nejvíce lákají Vltava, Ohře, Lužnice, Otava, Ploučnice, Orlice… Na Moravě Dyje, Morava, Svratka… Vodáci vědí, kam zajet.

Tradiční zájem je o splutí Vltavy a Lenory v oblasti Soumarského mostu, kde platí již několik let přísná pravidla. Povoluje správa Národního parku Šumava, je omezen počet lodí, termíny, splutí záleží na stavu vody.   

Vltava se jezdí prakticky celá, od hráze pod Lipnem až na dolní tok. Oblíbenou pasáží je řeka od Vyššího Brodu. Kdo nemá loď vlastní, zamíří do půjčovny, ty jsou dost často „vymetené“, zájem o řeku je velký, nemá cenu spoléhat na poslední chvíli, ale zamluvit loď nebo raft dopředu. 

Nyní hlavně školy

„Na řece od Vyššího Brodu teď jezdí přes týden hlavně školy, a to na pevných lodích. Od pátku do neděle je zájem dost velký o všechna plavidla, ale hlavně rafty. Jezdí skupiny, které se chtějí vyhnout největšímu návalu o prázdninách. Nejoblíbenější pasáží je proplutí Českým Krumlovem, tam to mají rádi všichni vodáci,“ říká Jitka Havlíčková z Agentury Odysea.

Také na Berounce, Sázavě a Ohři už začalo být živo, půjčovny mají řadu objednávek, stále ale ještě můžete zaslat tu svou. Otava byla o víkendech slušně zaplněná už začátkem května, u Anína se to loďmi jen hemžilo.

Užijí si i moravští vodáci

Na Dyji hlásí velký zájem od začátku května. Mírná, celoročně splavná řeka, protéká vinařskými oblastmi, lužními lesy, tady se komáři rojí, Lednickým parkem, a donedávna nepřístupnou pohraniční oblastí. Můžete tu zahlédnout bobra i mořského orla. Na řece jsou pasáže písčitými plážemi.

Mírná Dyje

„Jihomoravským unikátem je plavba po okraji zámeckého parku, kolem Janova hradu, minaretu, vrátíte se na výchozí místo, voda je tu vyloženě olej, ale zase vidíte nádheru lužního lesa. Nejhezčím úsekem na řece je z Bulhar do Lednice, vodáci si  to tu kombinují s cyklistikou,” informuje Stanislava Dědová z půjčovny Dyje.

Bobři řádí

Zatímco pro většinu populace je bobr krásné a vzácné zvíře, vodohospodáři a nyní ani vodáci ho v lásce moc nemají. Nedávno jsem viděl v parku lednického zámku, co dokáže „roztomilý“ hlodavec způsobit za pohromu. Nejinak je tomu prý na řece Moravě, tedy v některých oblastech.

„Nejhezčí je jednoznačně úsek Postřelmov - Litovel. Hanušovice - Postřelmov bývá většinou bez vody. Pod Litovlí je to taky hezké, ale trošičku to komplikuje přenášení u elektráren a dost popadaných stromů. Bobři řádí neskutečně rychle a stromy se nestíhají uklízet,” uvedl Petr Čamek  z IN LIFE půjčovna lodí Morava.

Další informace: www.in-life.cz, www.pujcovna.dyje.cz, www.odyseatour.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám