Hlavní obsah

Padesátka paní Stromouchové se slavila turistickým setkáním na Lanšperku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 7. října v rámci pochodů na Lanšperk pořádaných Sborem pro záchranu hradu Lanšperka se mimořádně konala Padesátka paní Stromouchové. Doplněná netradiční stezkou odvahy byla zároveň setkáním všech turistických kamarádů k tomuto významnému životnímu jubileu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Stezka odvahy Padesátky paní Stromouchové končila až na vyhlídkové plošině zříceniny hradu Lanšperka.

Článek

Za nepříznivého sobotního rána se zdálo, že se všechny přírodní živly spikly ve snaze turistům jaksepatří ztížit jejich putování.

Přesto se více než sto odvážných vydalo na cestu na Lanšperk. Výzva byla odkudkoli a jakoukoli cestou. Cílem byla stezka odvahy, výstup na vyhlídkovou plošinu zříceniny hradu Lanšperka a společné setkání v hostinci Na podhradí s přátelským posláním gratulace k avizovaným padesátinám.

Paní Stromouchové k životnímu výročí 50 let, jež dovršila právě 7. října, tak přišli blahopřát kromě Oušťáků a Třebováků, kamarádi z Lanškrouna, Ostravy, Olomouce, Brna, Jihlavy, Hlinska, Pardubic, Hradce Králové, Holic, Jičína, Náchoda, Prahy a z mnoha dalších měst celé České republiky.

Nepřízeň počasí nikoho z nich neodradila, a tak, snad i s přímluvou samotného skřítka Stromoucha, bájného ochránce hradu, se příroda přidala ke gratulaci a v poledne se připojilo i slunce, které se objevilo na modré obloze.

Ani stezka odvahy, kde účastníci plnili řadu poznávacích a dovednostních úkolů včetně obratnosti spočívající v přejití po kamenech přes "rozvodněnou řeku" a výstupu po žebříku na vyhlídkovou plošinu zříceniny hradu Lanšperka, kde jejich námaha končila podpisem do sešitu, jim na sváteční náladě neubrala.

Spokojeni se svým výkonem se nakonec všichni sešli v hostinci Na podhradí, kde je očekávala paní Stromouchová alias Eva Biedermanová, dlouholetá aktivní členka Sboru pro záchranu hradu Lanšperka.

Příjemná přátelská atmosféra vyvrcholila gratulacemi paní Stromouchové k jejímu životnímu jubileu. Po občerstvení, které výborně navařili lanšperští hasiči v duchu turistických táboráků, a to česnečku, papričky s knedlíkem a grilované klobásy, došla řada na kytaru a zpěv.

Největším potěším pro jubilantku byla originální kytice od kamarádů a mohutné "živio" do další padesátky, které otřáslo zdmi hostince, možná i samotného hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám