Hlavní obsah

Padělaný hrad Sokolčí slouží jako lezecká skála

Novinky, Vratislav Konečný

Padělkem je obmýšlena listina, s níž se oháněli Rožmberkové, mocní majitelé jihočeských panství při nárocích o malý skalní hrad Sokolčí. Ruiny stojí na ostrohu nad nádherným údolím Černého potoka na okraji Slepičích hor.

Foto: Infocentrum Kaplice

Na skále toho moc nezbylo, hradní dvorana

Článek

Procházka tudy je velmi romantická, mnoho lidí tu nepotkáte. Sokolčí patří mezi hrady, o něž se stará sdružení Hrady na Malši. 

V době stavby byl ostroh zřejmě holý, o podobě hrádku vypovídá i vyobrazení na informační tabuli u turistické naučně stezky procházející pod ním. Mohutný skalní blok je cvičnou lezeckou stěnou, o čemž si můžete leccos přečíst, ale také viditelné karabiny na skále. Je tu přes 40 lezeckých cest.

Sokolčí najdete u obce Děkanské Skaliny, nesmíte ale minout nepříliš zřetelně nakreslenou odbočku vedoucí po balvanech přes potok, jinak půjdete si moc hezkou cestou k malé přehradě, ale hrad lehce minete.

Rožmberk použil falsum

Kdy Sokolčí vzniklo, se neví. Padělaný dokument z 15. století tvrdí, že král Přemysl Otakar II. stvrdil koupi Voka z Rožmberka v roce 1264 od majitele hradu Janáka z Vodic. Padělané dokumenty byl docela běžné, stačilo mít šikovného a mlčenlivého písaře.

Hrad ale patřil pánům z Velešína, Oldřich z Rožmberka ho koupil 1387 od Beneše z Velešína a připojil ho k novohradskému panství. Strážní hrad se ale přestal využívat, nakonec je zapsán do obnovených zemských desek v roce 1541 jako pustý, zbořený.

Zachovalo se z něho málo, jen části hranolové věže a paláce, zřetelné jsou zbytky valu a příkopy. Sokolčí zřejmě bylo vystavěno i z části ze dřeva. Předhradí bylo zřejmě poměrně velké.

Stezka vede lesem až k přehradní nádrži Hradiště, odtud je na dosah Kaplice. V informačním centru se dozvíte i o dalších ruinách na Malši, vše podstatné zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám