Hlavní obsah

Pád ultralightu v Třebkově - planý nedělní výjezd hasičů a policie

Novinky, Petr Hejna

V žhavém závěru lenivé letní neděle 10. června probudil z prázdninové letargie obyvatel jihočeské vísky Třebkov nebývalý pohyb jindy zde nevídaných vozidel, tedy jak policejní hlídky, tak hasičského vozu.

Foto: Petr Hejna

Jan Jindra alias Rogalo podává vysvětlení.

Článek

Příčinou této události bylo telefonické oznámení na krizovou linku, oznamující pád letadla zhruba 200 metrů za obcí. Skutečností bylo, že zde standardně krátce přistál ultralight na louce poblíž malého hospodářství místního příznivce aviatiky, ne náhodou přezdívaného Rogalo. Tento letecký nadšenec pořádá po několik let letní setkání kamarádů, spojených se vzduchoplavbou, věnovaných jako vzpomínka na tragicky zesnulého letce Pavla Černého. 

I tohoto „osudného“ podvečera u něj přistál jeden z kamarádů, což iniciovalo zmíněný hovor – zda tedy opravdu někdo měl obavu, že přistávající drobný letoun padá poblíž elektrického vedení, či to byla pouze aktivita některého z dobrých sousedů, nemajících pro zpestření nudy nic jiného na práci, není účastníkům jasné. 

Jak uvedl přímý účastník zbytečného zásahu, majitel zvířectvem oplývajícího pozemku a na něm se nalézajících staveb, Jan Jindra, řečený Rogalo: „Někdo prý hlásil pád letadla tady u mne…, když pak ale policajti volali později na to číslo zpátky, nikdo to najednou už nebral...“

Tisková mluvčí krajského ředitelství jihočeské policie Kamila Čuřínová Ingrišová k tomu uvedla: „Desátého července krátce před dvacátou hodinou přijali operátoři na lince 112 oznámení o údajném pádu malého letadla. Na místo poblíž obce Třebkov vyjížděli písečtí i čimeličtí policisté a písečtí hasiči. Oznamovatel (jedoucí autem kolem) si myslel, že došlo k pádu, pilot však přistál na louce v pořádku, bez zranění a škod na majetku. Akce byla ukončena ve 20:40.”

Reklama

Výběr článků

Načítám