Hlavní obsah

Ozvěny Mikulov gourmet festivalu 2011

Novinky, Dana Smrčková

Vůně lahůdek zámeckých pánů se na jihu Moravy ještě nerozplynula a organizátoři Mikulov gourmet festivalu už dávají nahlédnout do kuchyně příštího ročníku. Co se objeví na jeho tabuli v roce 2012?

Foto: Martin Tesařík

Petr Marcinčák (vlevo) už pracuje na třetím ročníku Mikulov gourmet festivalu.

Článek

Mikulov, město pod Pálavou s výjimečným geniem loci, kvalitní moravské víno coby ryze regionální produkt a špičková gastronomie v podání těch nejlepších kuchařů České republiky. To jsou tři pilíře, na kterých od počátku stojí filozofie Mikulov gourmet festivalu.

Zatímco letos mohli účastníci ochutnat pokrmy, které se podávaly na svatební hostině Dietrichsteinů, příští rok se menu inspiruje v jídelníčcích o něco mladších. „Chtěli bychom vycházet z kuchyně německé, habánské, novokřtěnské, židovské a samozřejmě z tradiční moravské,“ upřesnil hlavní organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Návštěvníkům tak nabídne exkurzi do historie Mikulova prostřednictvím naservírovaných pokrmů. „Gurmánský výlet o několik století zpět opět připraví členové národního týmu kuchařů a cukrářů. Používat přitom budou místní suroviny, receptury citlivě přizpůsobí moderním trendům,“ navázal Marcinčák.

Festival podle něj představuje maják gurmánů. I proto se nikdy nestane masovou záležitostí. „Chceme a musíme udržet kvalitu. Laťku jsme postavili hodně vysoko. Akce je omezená kapacitně, vrcholná gastronomie navíc něco stojí. Mým neskromným cílem je udělat z Mikulova synonymum pro regionální prvotřídní gastronomii,“ doplnil Marcinčák.

Mikulov gourmet festival se přitom nezaměřuje jen na labužníky z řad širší veřejnosti, ale také na odborníky. Letos přijeli zástupci čtyř předních asociací České republiky, které sdružují hotely a restaurace, kuchaře a cukráře, sommeliéry a cestovní kanceláře.

„U růžového vína jsem se spřátelil s prezidentem Asociace hotelů a restaurací České republiky, Václavem Stárkem. Dali jsme si ruku na to, že jejich příští konference, která se koná každým rokem, bude v Mikulově. A pokud by se podařila zakomponovat do festivalu, stala by se z toho tradice,“ usmíval se Marcinčák.

Už teď zve na třetí ročník. Ten se uskuteční od 31. května do 3. června 2012.

Už teď zve na třetí ročník. Ten se uskuteční od 31. května do 3. června 2012.

Informace podá www.mikulovgourmetfestival.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám