Hlavní obsah

Ozvěny dávných cest zní zámkem Weesenstein u Drážďan

Novinky, Vratislav Konečný

Památky z cest v dobách minulých je název výstavy na zámku Weesenstein u Drážďan. Suvenýry z cest i staré zámecké návštěvní knihy jsou na zámku k vidění od 12. dubna do 2. listopadu. V jedné z vitrín najdete rovněž suvenýry z nedalekého děčínského zámku.

Foto: Peter Pappritz

Weesensteinský zámek leží nedaleko Dráždan, je oblíbeným výletním místem i českých turistů

Článek

Pomněnky jsou symbolem milenců

Již od 19. století cestovali nejen šlechtici, ale i měšťané, do romantického údolí říčky Müglitzt (česky Mohelnice) a z výletů si na památku vozili suvenýry a upomínkové předměty, tzv. pomněnky, německy Vergissmeinnicht.

Málokterá květina nese svůj symbolický význam přímo ve svém názvu. Podle legendy vzniklo její jméno, když malá květinka prosila Boha, aby na ni nezapomněl. Nejen v češtině či v němčině, ale i v dalších jazycích: např. anglicky forget-me-not či nomeolvides ve španělštině.

Drobná květinka se stala symbolem milenců v době romantismu, když básníci a spisovatelé objevili zalíbení v její rozkošné nostalgii. Blankytně modré květy se tak staly populární ozdobou upomínkových předmětů.

Velmi populární zámek

Popularita Weesensteinu stoupla zejména po roce 1830, kdy se stal majetkem saského královského rodu. Po zaplacení vstupného mohli turisté za doprovodu správce zámku, nebo jeho manželky, navštívit jak dolní zámek, tak středověký hrad nebo dokonce i zámeckou kuchyni.

Teprve v 19. století se začalo cestovat za zábavou, do té doby to bylo považováno za věc značně nebezpečnou. Z cest si začali převážně šlechtici vozit upomínky, vžil se pro ně pojem suvenýr. Chlubili se jimi a ohromovali společnost.

Upomínky z cest

Suvenýr pochází z francouzštiny a znamená vzpomínku či věc na památku. Má uchovat vzpomínku na určitou událost, určité místo či určitou osobu. Na rozdíl od trofeje je možné jej koupit. Jsou to v podstatě relikvie, ilustrující kultovní význam emocí a vzpomínek.

Zatímco ve středověku byly populární duchovní předměty z poutních cest, které nezřídka obsahovali i kousky relikvií, zažil suvenýr svou první konjunkturu na sklonku 18. století, a to ve formě maleb a grafik s vyobrazením a názvem navštíveného místa.

„Pomněnky” pocházely nejčastěji z tvorby uměleckých řemeslníků a drobných umělců. Mezi klasické suvenýry patřily již od počátku pohledy, džbány, skleničky, dýmky, výšivky a v neposlední řadě porcelán s aforismy, daty, monogramy či věnováním.

Populární bylo též sbíraní do alb, a to ať už se jednalo o vlastní kresby, skici přátel, listy s věnováním, veduty navštívených míst či výhledy z pokojů, vždy šlo o především o uchování vzpomínky na osoby, zážitky a místa pro budoucnost.

Suvenýr, suvenýr…

...zpívá Bill Ramsey (v české verzi Waldemar Matuška) ve známé písni o upomínkách na města, místa a osobnosti. Weesenstein vlastní mnoho  suvenýrů: pohlednice, grafiky, porcelán a sklenice s vyobrazením zámku. .

V Čechách byly již tehdy velmi oblíbené zdobené pohárky a pítka z obchůdků se suvenýry v lázeňských městech. Pohlednice, které byly běžné od roku 1870, jsou dodnes důkazem kouzla cestování v dobách dávno minulých.

Na zámku působí česká stážistka Kristina Nováková. Do 31. května je možné u ní objednat skupinové prohlídky v českém jazyce.

Otevřeno: duben–říjen, denně 9–18 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám