Hlavní obsah

Otvírání Ondřejnických studánek se zúčastnilo téměř pět set dětí

Novinky, Břetislav Boháč

Tradiční, v pořadí již 12. ročník turistické akce pro rodiče s dětmi s tajemným názvem Otvírání Ondřejnických studánek se uskutečnil tuto sobotu ve Frýdlantě nad Ostravicí. Na startu se přihlásilo takřka 500 dětí, které se vydaly v doprovodu téměř 700 maminek, tatínků, babiček i dědečků na trasu.

Foto: Břetislav Boháč

Na startu

Článek

Byla to vlastně cesta pohádkovým lesem. Jejich úkolem bylo najít několik kouzelných studánek, u nichž se vyskytovaly pohádkové bytosti, a děti zde plnily drobné úkoly, přiměřené jejich věku a zdatnosti.

Cestou necestou po úbočí hory Solárka v masivu Ondřejníku se vynořovala postupně jednotlivá tajemná místa. Nejdříve to byla Čertí studánka, kde děti poznávaly nakreslená zvířátka, pak studánka U Karkulky, kde je proháněl vlk a zachraňovaly babičku. Kolem Loupežnické studánky musely jít se zavázanýma očima podél provázku po lesní stezce a pak přes lanovou lávku překonat potůček. U Vodnické studánky poznávaly barvy, květiny, zvířátka a házely šiškou na cíl a konečně před cílem u chaty Na Ondřejníku se zjevila Studánka U ježibaby, kde pomáhaly Jeníčkovi a Mařence. Za každý splněný úkol dostaly na trase sladkou odměnu - bonbon, čokoládový zlaťák, křupavý perníček či hašlerku.

V cíli na Ondřejníku-Solárce na louce pod turistickou chatou dostaly děti malé občerstvení a diplom za splnění celé trasy s pozváním na příští ročník.

Akci pořádali mladí turisté z TOM Divočáci pod vedením Marie Bařinové společně s členy odboru KČT při TJ Ferrum Frýdlant nad Ostravici. Akce byla zařazena do letošního cyklu evropských turistických pochodů pod názvem Eurorando 2011 - Voda ze střechy Evropy.

Pořadatelům patří velké poděkování a uznání, neboť všem dětem i jejich průvodcům na čtyřkilometrové trase připavili velmi hezký den v jarní přírod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám