Hlavní obsah

Otvírání hradů na Vysočině aneb Z Orlíka na Lipnici hezky po svých

Novinky, Oldřich Vacek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na velikonoční víkend je na Vysočině pro příznivce historie a pobytu v přírodě připraven pěší výlet z hradu Orlík na hrad Lipnice, a to při příležitosti zahájení nové sezóny.

Foto: Oldřich Vacek

Hrad Lipnice

Článek

Na neděli 31. března připravily správy hradů Orlík nad Humpolcem a Lipnice nad Sázavou na Vysočině pro všechny příznivce historie a pobytu v přírodě pěší výlet z hradu Orlík na hrad Lipnici, a to při příležitosti zahájení nové turistické sezóny.

Start účastníků je na hradě Orlík nad Humpolcem v neděli 31. března mezi 8.30 a 9.30 hodin. Zde účastníci po uhrazení startovného 20 Kč obdrží startovací kartu s mapou se zajímavostmi na trase. Karta taktéž slouží k volnému vstupu do areálu hradu Orlík. V areálu hradu Orlík na ně ještě bude čekat horký čaj a části expozice, které budou v této sezóně otevřeny.

Na lipnickém hradním nádvoří pro ně bude taktéž připraven horký čaj pro zahřátí a v případě zájmu o prohlídku interiérů hradu, jim startovací karta poslouží jako slevenka na vstupné (zlevněné vstupné pro účastníky pochodu 50/30 Kč).

Jelikož z Lipnice v neděli nejezdí žádný veřejný dopravní prostředek, musí účastníci i cestu zpět absolvovat po vlastních. A to buď stejnou, nebo obdobnou trasou (na hradě Orlík na ně opět bude čekat horký čaj), nebo okolo opevněného raně gotického kostela v Řečiči přes tvrz v Proseči až do Humpolce. V prvém případě trasa činí zhruba 24 km a v druhém 28 km - počítáno vždy z Humpolce do Humpolce. Čas vlastního pochodu podle zvolené trasy vychází zhruba na 6,5 až 7,5 hodiny + přestávky a prohlídky hradů.

Aktuální informaci k pochodu a další zajímavosti o hradech a památkách v okolí i na trase mohou zájemci nalézt na www.hrad-orlik.cz a www.hrad-lipnice.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám