Hlavní obsah

Otto Dlabola vystaví své slavné snímky Kubišové, Kryla i okupované Prahy v srpnu 1968

Novinky, Robert Rohál

Fotograf Otto Dlabola představí od 19. července svou tvorbu v pražské Galerii Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu. Tentokrát půjde nejen o černobílé fotografie Marty Kubišové a Karla Kryla, ale také o snímky z Prahy v srpnu 1968.

Foto: Otto Dlabola

Marta Kubišová.

Článek

V první místnosti galerie bude vystaveno dvanáct fotografií z 21. srpna 1968, které byly pořízeny od budovy Rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze a které budou z jedné strany obklopeny patnácti snímky Marty Kubišové a z druhé strany patnácti snímky Karla Kryla - tedy zpěváků, kterým osmašedesátý nejvíce ovlivnil kariéru, ale především život.

Prostřední místnost galerie je malé muzeum rozhlasové techniky a historických radiopřijímačů, instalace zůstává stejná pro všechny pořádané výstavy.

Ve třetí místnosti galerie budou vystaveny další Dlabolovy snímky zpěváků, přičemž nebude chybět ani velkoplošná projekce jeho slavných fotografií, které jsou známé ať už z obalů LP, CD a DVD či titulních stránek časopisů.

Pro veřejnost bude výstava otevřena od 19. července do 30. srpna – a to pouze každý čtvrtek, tedy 19. 7., 26. 7., 2. 8., 9. 8.,16. 8., 23. 8. a 30. 8. od 12 do 18 hodin.

Otto Dlabola (*1944)

Fotografuje od svých deseti let, kdy dostal k Vánocům Altissu, boxík, který má dodnes. Od roku 1965 fotograf na volné noze. V dospělosti používal různé fotoaparáty, od Flexaretů a Praktiny přes Pentax, Nikon, Canon a Olympus až po Leicu, Pentax 67 a Magnolu.   

Proslavil se zejména fotografiemi interpretů populární i vážné hudby, herců a dalších osobností pro časopisy (Melodie, Ahoj na sobotu, Květy, Mladý svět, Vlasta, Koktejl, magazín MF Dnes, Instinkt, Reflex, Týden, Téma) u nás i v zahraničí.

Nafotografoval přes 200 titulních fotografií pro gramofonové desky, CD a DVD pro Supraphon, Panton, Sony/Bonton, Artii, Polydor a Universal music.

Vydal samostatné autorské knihy Průvodce hudební Prahou (1988), knihu o Janu Werichovi (2000) a Čechy hudební (2009). Další fotografie publikoval ve více než padesáti knihách. Vytvořil také množství snímků na plakáty interpretů populární hudby. Bohatý archiv autora zahrnuje okolo 200 000 negativů a diapozitivů.

Od srpna roku 1996 do roku 2001 psal pro časopis Fotografie magazín rubriku Sběratelství.

Vzácně pořádá samostatné výstavy svých prací - první prezentace jeho tvorby proběhla v roce 1970 ve výstavní síni Fotochema na Jungmannově náměstí v Praze, velkou výstavu měl v roce 2014 v rodných Poděbradech ke svým sedmdesátinám.

V Praze vystavoval naposledy koncem loňského roku, a to v minigalerii Centra FotoŠkoda v Paláci Langhans ve Vodičkově ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám