Hlavní obsah

Slovácko zve na cyklostezky mezi vinohrady

Novinky, Lenka Durďáková
Aktualizováno

Projet či projít se vinohrady, kochat se jarní krajinou, zavítat do místních vinařství a vinných sklípků a ochutnat víno od místních vinařů láká každé jaro na Slovácko několik tisíc cyklistů a turistů nejen z celé republiky, ale i zahraničí a to i velmi netradičních zemí.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Otevírání vinařských stezek Uherské Hradiště - Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Článek

Letos na kola cyklisté nasednou už po čtrnácté a pomyslně v sobotu 27. dubna otevřou vinařské cyklostezky Slovácka. Startuje se tradičně z Masarykova náměstí v Uherském Hradišti a vybírat je možné ze sedmi značených tras různých délek a obtížností nebo také ze dvou tras pěších.

Registrace začíná v 8.30 a na trasy se vydávají cyklisté od 9.30 hod, ukončení je na stejném místě od 15 hod odpoledne.

„Jsem rád, že do našeho regionu přijíždí otevírat cyklostezky jak místní, tak lidé z celé republiky. Každoročně se však najde i někdo z pro nás netradiční země, v loňském roce se s námi projeli cyklisté ze Spojených států, předloni například slečna z Filipín, pamatuji si i cyklisty z Norska a každoročně přijíždí několik klubů ze sousedního Slovenska. Na trasy vyjíždí kromě cyklistů na klasických kolech i ti na elektrokolech nebo koloběžkách, na pěší trasy se zase vydávají rodiny s dětmi a často i s kočárky a užijí si tuto akci podle svého,“ uvedl Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko.

Přestože se vedení jednotlivých tras nemění, naopak zastávková místa se organizátoři snaží obměňovat a pokaždé zapojit nového vinaře či vinařství. Například na stezce Blatnického Roháče bude nově v Penzionu Blatnice probíhat ochutnávka vína z produkce Vinařství Pavel Hruška, podávat se bude i guláš.

Na stezce Poolšavím v Amfíku Bukovina představí svá vína Bronislav Švec, jehož vína zabodovala při letošním koštu v Popovicích. Nově bude otevřeno vinařství Čajka v Uherském Hradišti – Mařaticích, neminete jej na trase Poolšavím a pěší trase Sadské, která bude letos obohacena o další zastávková místa - Vinotéku Víno Hruška a Kamenný sklípek na Tyršově náměstí v Uherském Hradišti.

„V letošním roce je výčet novinek opravdu velmi dlouhý,“ zmiňuje Hana Patková, hlavní organizátorka celé akce a dodává: „v Turistickém informačním centru Velehrad, které je oblíbenou zastávkou na trasách Rulanda bílá, Velehradská, Salašská a Staroměstská, bude se svými víny nachystán Šimon Jančura z rodinného vinařství Jančura z Modré. Na nenáročné Salašské trase nelze opomenout minizoo u nadjezdu ve Starém Městě, do které přibyli dva velbloudi – Bagdád a Sindibád. V Kudlovském žlebu, kudy prochází trasy Za Moravů a Rulanda bílá, nám kromě pánů Dočkala a Hrni nabídnou svá vína nově i ve sklepě U Chrástků. A pokud se chce někdo navíc i zasmát, na trase Muškát moravský je v Muzeu Podhradí v Buchlovicích výstava kreslených vtipů Vladimíra Jiránka.”

V rámci dopoledního programu zazní výzva k charitativně-sportovní akci „Sbírejme kiláky“, v odpoledním pak informace k soutěži „Do práce/do školy na kole“. Po dojezdu na Masarykovo náměstí zazpívají od 15.30 hod Vlčnovské búdové umělkyně a Mužský pěvecký sbor z Kunovic, připraven bude malý vinný trh, který nabídne vína od osmi vinařů z jednotlivých tras.  

Reklama

Výběr článků

Načítám