Hlavní obsah

Ostrov Hvar: Jadran pro milovníky klidu, romantiky, přírody i historie

Novinky, Petr Hejna

Jeden z nejkrásnějších ostrovů světa nabízí to, co okouzlí a uchvátí ty turisty, kterým je zle při pohledu na mastnými těly přeplněné pláže a z představy, že právě masové povalečství je ideální dovolená.

Foto: Petr Hejna

zátoka Zarače

Článek

Hvar, nejdelší z Chorvatských ostrovů, se nachází ve střední Dalmácii, zhruba naproti Makarské. Jeho klima se vyznačuje nejvyšším počtem slunečných dní na celém Jadranu a láme i evropské rekordy z Azurového pobřeží, vody v okolí ostrova jsou vyhodnoceny jako nejčistší jadranská lokalita.

Místa jako Stari Grad, Jelsa, Vrboska a největší Hvar dýchají při procházkách úzkými kamennými uličkami dávnou historií, ať se jedná o obhlídku honosného paláce či prostší dávné středomořské architektury.

V místě ubytování lze půjčit kolo či skútr a mít tak šanci poznat některé z nesčetných zátok, která krom průzračné vody poskytují cenné chvilky soukromí - ať již odpůrcům ryku nežádoucích sousedů, tak milovníkům neorganizovaného slunění a koupání bez plavek (i když i vyznavači sdružování naháčů mají svůj kemp i ostrůvek).

Stačí pouhá maska a šnorchl, aby se milovník podvodního života mohl kochat barvami porostu útesů i odstíny moře podle hloubky pod a před sebou, i různými obyvateli dna a vod, jako jsou krabi, hvězdice, rozličné ryby nebo při troše štěstí chobotnice či sépie.

Není problém sehnat na místě ubytování v některém z apartmánů, pokud nevolíte kemp či hotel. Nejkrásnější polohu nabízí v kotlině ležící nevelká Jelsa, kde je i rybí trh s čerstvě nalovenými rybami, které lze koupit běžně i později než časně zrána rovnou z lodi v přístavu. 

Blízko nad obcí jsou na skalách zbytky středověkého hradu Galešnik a řecké věže Tor, nedaleko v horách lze navštívit skanzen Humac a jeskyni Grapčeva. Pro ostrov je typická vůně mnoha aromatických rostlin a moře, na jaře do toho vstupuje i levandule, kterou je Hvar proslulý.

Reklama

Výběr článků

Načítám