Hlavní obsah

Ostravu před sto lety představuje výstava v městském archivu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci mezinárodní akce Dne archivů připravili pracovníci Archivu města Ostravy výstavu Ostrava před 100 lety.

Foto: Josef Zajíc

Archiv města Ostravy v Přívoze.

Článek

Výstava je instalována v prvním patře významné budovy v Ostravě-Přívoze. Na dané téma mohli návštěvníci shlédnout film či si zakoupit publikaci.

Výstava je rozdělena do částí podle událostí, které se v roce 1911 v Ostravě staly. Zajímavá je část o sčítání obyvatel, bytů, domů,zvířat, polností a  lesů právě v tomto inkriminovaném roce.                           

První sčítání obyvatel bylo na území dnešní České republiky organizováno již v roce 1857 a vždy dále po deseti letech. Je zde uvedena zmínka: "V roce 1869 bylo stanoveno zákonem, že sčítání obyvatel monarchie bude každých 10 let. Nevyplnění sčítacího archu podléhá trestu."

V části o politických událostech se píše o volbě do říšské rady 13. 6.1 911, kdy byl mimo jiné zvolen sociálně demokratický politik Jan Prokeš. Pozdější starosta Moravské Ostravy. Dnes je podle něho nazvané náměstí před Magistrátem města Ostravy.

V uváděných archiváliích jsme našli informace o práci ve školství, kultuře, ale také zmínky o sportu. Je možné se podívat na dobové mapy, časopisy, fotografie, výstřižky z novin a podobně.

Úsměvná je ukázka vyhlášky Nebezpečí kloboukových jehlic. Vyhláška nařizuje, aby dámy nosící klobouky, které jsou přichyceny dlouhými jehlicemi, měly tyto jehlice zabezpečené před zraněním okolních lidí. V závěru se říká: "Přestupky této vyhlášky trestati se budou na základě paragrafu 34. obecního zřízení pokutami až do 20 korun nebo vězením  do 48 hodin." (Viz foto Vyhláška)

Atraktivním vystavovaným exponátem je vysvědčení spisovatele Zdeňka Jirotky, který se v Ostravě 7. ledna 1911 narodil. Jeho nejslavnějším dílem je román Saturnin, který vyšel knižně v roce 1942.

O výstavu byl celodenní zájem, hlavně z řad dětí a mládeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám