Hlavní obsah

Ostravští strážníci obdrželi vyznamenání za záchranu života

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 5. září vyznamenal stužkou Za záchranu života primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura dva strážníky Městské policie Ostrava Martina Janduru a Ing. Ivo Kotlaře, kteří při vykonávaní služby svou činností zachránili lidský život.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.9.2017 Ocenění strážníků Městské policie Ostrava.

Článek

Slavnostní akce se konala v průběhu jednání rady města Ostravy a za přítomnosti ředitele Městské police Ostrava Mgr. Zdeňka Harazima.

Primátor oběma vyznameným strážníkům Městské policie Ostrava Martinu Jandurovi a  Ing. Ivo Kotlařovi stužky Za záchranu života předal a poděkoval jim za jejich zodpovědnou práci. Také konstatoval, že je to příklad dobré práce Městské policie Ostrava a důkaz, že jsou odborně připraveni.

Stužka Za záchranu života je udělována od roku 2005 strážníkům, kteří se svým jednáním bezprostředně zaslouží o záchranu lidského života.

Podle strážníků Městské policie Ostrava Martina Jandura a Ivo Kotlaře se událost stala letos v červnu. „Přesouvali jsme se vozidlem do jiného úseku. Při přesunu jsme před námi spatřili situaci, kdy z restaurace vybíhali občané a mávali na nás. Již při příjezdu k místu jsme viděli auto v ochranných panelech pro chodce. Řidič byl uvnitř zaklíněný. Lidé, kteří nás zastavili, nám postiženého pomohli dopravit na bezpečné místo. Protože postižený měl nehmatný tep, začali jsme provádět vnější masáž srdce,” popsal událost Ivo Kotlař.

Oba strážníci konstatovali, že při té události pomáhala zajišťovat další bezpečnost Policie České republiky a také lidé, kteří při přenosu a volání sanitky pomáhali.  

Strážník Martin Jandura již obdržel jednu stužku Za záchranu života.

„Stalo se to tak před třemi roky, kdy jsme byli přivoláni na Hlavní třídu v Ostravě - Porubě do řeznictví, kde ležel muž, který v prodejně zkolaboval. Nešel srdeční tep. Tak jsme přistoupili k činnostem život zachraňují, tedy záklon hlavy a nepřímou masáž srdce. I toho pána jsme zachránili."

Reklama

Výběr článků

Načítám