Hlavní obsah

Ostravští akademici i studenti se věnují tématu bezdomovectví - analýzami i kampaní Noc venku

Novinky, Beáta Kapošváry

Téma bezdomovectví patří k hodně diskutovaným, ale zamýšleli jste se nad ním někdy pořádně? Myslíte si, že by se z vás bezdomovec nikdy stát nemohl? Jak tenká je hranice mezi domovem a bezdomovectvím?

Foto: Pavel Zuchnický

Noc venku Ostrava.

Článek

Vyloučení z bydlení je jednou z klíčových oblastí zájmů Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity, která rozvíjí vědeckovýzkumné aktivity ve spolupráci s Evropským výzkumným institutem sociální práce.

Fakulta se zabývá výzkumy reagujícími na aktuální sociální témata včetně témat regionální povahy a podílí se na formování praxe sociální práce. Ve své vědeckovýzkumné práci se fakulta orientuje na problematiku nových sociálních rizik, konkrétně na téma sociálního vyloučení. Při zpracování dílčích analýz se téma vyloučení z bydlení ukázalo pro Moravskoslezský region jako zásadní. Na téma bydlení bylo provedeno zmapování a porovnání situace v České republice, Francii a Velké Británii. 

Fakulta se v roce 2013 stala jedním z členů Platformy pro sociální bydlení, která sdružuje neziskové organizace, odborníky a veřejnost s cílem definovat a zavést sociální bydlení v ČR. Platforma prosazuje přijetí zákona o sociálním bydlení a klíčovým požadavkem Platformy je, aby podoba sociálního bydlení vycházela z potřeb a preferencí osob ohrožených neadekvátním bydlením.

Fakulta však nezapomíná ani na osoby, jichž se vyloučení z bydlení přímo dotýká. Ve spolupráci s Platformou je připravován výzkum, který počítá s tréninkovým programem výzkumnických dovedností lidí bez domova, aby se naučili dělat výzkum a mohli se tak aktivně zapojit do výzkumného procesu zaměřeného na téma bydlení a sociální práce. 

Ve spolupráci se Sdružením azylových domů v ČR realizuje fakulta také kampaň Noc venku Ostrava, která zážitkovou formou přibližuje téma bezdomovectví, kdy si kdokoliv z veřejnosti může vyzkoušet přespat jednu noc venku na ulici. Kampaň se těší oblibě mezi studenty, akademickými pracovníky, u veřejnosti i u samotných lidí bez domova, kteří se na přípravě akce aktivně podílejí.

Tato aktivita byla v roce 2013 oceněna 2. místem v rámci prestižního mezinárodního ocenění Sozial Marie za sociální inovace, každoročně udělovaném rakouskou nadací Unruhe. Také díky tomuto ocenění mohla vzniknout divadelní skupina Kruh naděje, která se skládá z osob žijících na azylových domech a společně s publikem hledá v diskusi odpověď na otázku Co je důstojné bydlení a jak ho můžeme dosáhnout? Kruh naděje hraje nejen v azylových domech, ale také pro širokou veřejnost a pro politiky i státní úředníky, kteří se věnují tématu bydlení. Do aktivit divadla jsou nově zapojováni také studenti oboru sociální práce. 

„Ztížený přístup k bydlení je v mnoha zemích Evropy považován za jednu z nejvážnějších bariér bránících sociální integraci. Naše Fakulta sociálních studií Ostravské univerzity díky výzkumu v této oblasti tak může výrazně přispět k řešení priorit sledovaných v rámci Evropské unie,” podotkl k významu tohoto výzkumu z hlediska mezinárodního kontextu prof. Jan Keller, který je vedoucím výzkumného týmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám