Hlavní obsah

Ostravský vozový park tramvají patří k nejmodernějším v Evropě

Novinky, Vratislav Tobola

Dopravní podnik Ostrava se může pochlubit svým vozový parkem tramvají. Patří mezi nejmodernější v Evropě.

Foto: Vratislav Tobola

Tramvaj Vario LF

Článek

Vozový park dopravního podniku vlastní vozidla, která mohou být stará až 30 let. Proto není divu, že nevyhovují moderním přepravním podmínkám. S novými nízkopodlažními vozidly přichází navíc šance pro tělesně postižené, kteří už nemusí mít starosti s nastupováním a vystupováním z vozidel se zvýšenou podlahou.

DPO vlastní 280 tramvají. Z toho nějméně 70 je nízkopodlažních a mladších 10 let. Nejstarším provozovaným typem tramvají je vůz ČKD T3, který je v provozu od 70. až 80. let minulého století. Mezi další stará vozidla patří i typ K2 a T6A5.

V roce 1998 začala éra nízkopodlažních tramvají a většího pohodlí pro cestující. První vůz, který tyto podmínky splňoval, byl vůz Škoda - Inekon LTM 10.08 (ASTRA). Až na pár chyb ve výzbroji a nastavení slouží tento vůz i dnes a 12 kusů tohoto typu brázdí ulice Ostravy.

Dalším dost známým typem tramvaje je Inekon 2001 (TRIO). Je to napodobenina Astry, ale s jinou výzbrojí, podobným desingem a větší kapacitou. V provozu je 9 kusů.

Nějvětší rozmach způsobil nový typ Vario LF. Svým ojedinělým desingem, nízkou cenou, dobře řešenou nízkopodlažností, vysokou spolehlivostí a kapacitou až 100 cestujících se řadí mezi nejmodernější v České republice. V Ostravě počet těchto vozidel každoročně narůstá o 3 až 5 kusů a i nadále se počítá s jejich výrobou do dalších let. V provozu je zatím 30 kusů.

Další vozidlo z rodiny Vario je kloubové Vario LF2. Až na délku, pár změn a větší kapacitou se od Varia LF moc neliší. Vario LF3 nahrazuje starší typ tramvají ČKD KT8D5 a svou délkou přes 30 metrů je nejdelší prozovaný typ v Ostravě. V provozu jsou 2 kusy.

Od roku 2009 brázdí Ostravu nový typ a tím je Vario LF2 plus. Od původního typu tramvají se liší hlavně desingem, větším pohodlím a méně hlučnější jízdou. Tramvaj je také vybavena kamerovým systémem, který ji má ochránit proti vandalům a neukázněným cestujícím.

Další vozidla naleznete na www.dpo.cz nebo www.mhd-ostrava.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám