Hlavní obsah

Ostravský kostel sv. Václava otevře své brány

Novinky, Josef Zajíc

V rámci oslav 750. výročí od první písemné zmínky o Ostravě bude pro veřejnost od 17. do 23. května po celý týden otevřen kostel sv. Václava, který je nejstarší církevní památkou ve městě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.5.2017 Kostel sv. Václava.

Článek

V rámci týdne otevření kostela sv. Václava bude připomenuto i významné výročí - 17. května 1362 Ostravě udělil Karel IV. právo konat výroční trhy.

„Bylo mým velkým přáním, aby se nám do seznamu doprovodných akcí, které v rámci oslav chceme veřejnosti nabídnout, podařilo vhodně zakomponovat i nejstarší stavební památku v Ostravě, kterou je kostel sv. Václava, jehož výstavba spadá do 13. století. A právě výstavou zajímavých historických artefaktů, které se váží k našemu městu i připomenutím významné osobnosti císaře a krále Karla IV., který před 655 lety udělením práva konání výročních trhů zanechal svoji stopu, chceme zdůraznit, že Ostrava je městem, které je nezanedbatelnou součástí historie naší země,” řekl v úterý 16. května při návštěvě kostela sv. Václava Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy.

V kostele sv. Václava jsou vystaveny kopie originálů královských korun Karla IV., které měl právo nosit a kterými byl korunován. K vidění je Lombardská železná koruna, Svatováclavská koruna, královská koruna Svaté říše římské a stříbrná koruna z Cášské busty říšské.

„Vystaveny jsou také ukázky originálního žebroví kostela sv. Václava, které bylo sejmuto při opravě kostela, také pár originálních cihlových prvků. Pak je zde také jedna z nejoriginálnějších památek ostravské historie. Zvon, který byl převezen z Ostravy-Zábřehu a který je majetkem zábřežské farnosti,” uvedla Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea. 

Kostel sv. Václava bude pro veřejnost přístupný po celý týden, denně od 10.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám