Hlavní obsah

Ostravský koncertní zážitek s klarinetem a čtvrttónovou trubkou

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 7. června se představila v ostravském Domě umění francouzská klarinetistka a vokalistka Isabelle Duthoit a rakouský virtuóz na čtvrttónovou trubku Franz Hautzinger. Koncerty, které se uskutečňují v rámci pořadů soudobé a experimentální hudby, zprostředkovává občanské sdružení Bludný kámen.

Foto: Josef Zajíc

Instrumentalisté, klarinetistka Isabelle Duthoit a virtuóz na trubku Franz Hautzinger.

Článek

Koncert dvou vynikajících instrumentalistů byl náročný, jejich improvizace a nasazení bylo úžasné.

Francouzská klarinetistka Isabelle Duthoit (nar. 1970) se po ukončení studií začala věnovat improvizované hudbě. Vystupovala v mnoha kapelách. V letech 2005 až 2007 po boku Phila Mintona vystupovala v projektu 4Walls + 2.

Franz Hautzinger (nar. 1963) studoval  trubku na univerzitě ve Štýrském Hradci, ale ochrnutí rtu jej donutilo na šest let přestat hrát. Po přesídlení do Vídně začal objevovat neakademické přístupy k hraní a od roku 1989 vyvinul vlastní specifický styl hraní na trubku.                                          

"V posledních letech je pro Hautzingera příznačná zpomalená zvuková mikroskopie, hudební senzualismus nebo souhra s groovovými melodiemi," vysvětluje Martin Klimeš, kurátor koncertů soudobé a experimentální hudby v Domě umění.

Koncert byl pořádán ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze a Francouzským institutem v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám