Hlavní obsah

Ostravský informační servis připravil na neděli výstup na haldu Ema

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlídková věž, pobočka Ostravského informačního servisu sídlící na Nové radnici, připravila pro zájemce o historii Ostravy řadu komentovaných prohlídek. V neděli 12. března tento cyklus odstartuje vycházkou po Slezské Ostravě, kterou zakončí výstupem na haldu Ema.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 8.3.2017 Vycházka OIS ze Slezskoostravského hradu na EMU. 12.3.2017

Článek

Vyhlídková Věž nové radnice patří mezi dominanty města. Ročně si odtud prohlédne Ostravu více než 40 tisíc návštěvníků, z toho téměř čtvrtina z ciziny. Součástí vyhlídky může být rovněž výklad průvodců. Vyhlídkovou věž mohou zájemci navštívit od března do října denně od 9.00 do 19.00 hodin. Od listopadu do února od 9.00 do 17.00 hodin.

Průvodci Vyhlídkové věže během 13 setkání navštíví v rámci komentovaných prohlídek vybrané městské části. Zájemci se dozví o tom, jak vypadaly počátky hudebního dění, průvodci přiblíží historii pivovarnictví či dějiny zločinu v Ostravě.

V neděli 12. března bude první taková  komentovaná vycházka po nejstarší části Ostravy, která je písemně doložena listinou z roku 1229, kterou Řehoř IX. povoluje benediktýnskému klášteru v Týnci u Krakova vybírat v této vsi (dnes Slezská Ostrava) desátky.

Začátek prohlídek bude před branou Slezskoostravského hradu, který je dominantou Slezské Ostravy. Hrad byl postaven ve 2. polovině 13. století na skalnaté vyvýšenině v bezprostřední blízkosti brodu, kudy procházela obchodní cesta u soutoku řek Ostravice a Lučiny.

Během 19. století prodělala tato část překotný rozvoj díky hornictví - byl zde vyhlouben nejhlubší důl v Ostravě Petr Bezruč. Pro horníky byla vystavěna hornická kolonie Kamenec. Jako první na Ostravsku byla ve Slezské Ostravě v roce 1895 zprovozněna elektrárna. Tato část města je také spojena se vznikem slavného ostravského fotbalového klubu Baník v roce 1922 či jako rodiště "otce" Saturnina Zdeňka Jirotky.

Prohlídka se uskuteční v neděli 12. března od 10.00 hodin, druhá prohlídka od 14.00 hodin. Začátek prohlídky bude u brány Slezskoostravského hradu a konec prohlídky na vrcholu haldy Ema.

Na prohlídku je z důvodu omezené kapacity nutné se předem rezervovat na www.ostravainfo.cz, na e-mailu: pruvodce@ostravainfo.cz. Vstupné pro dospělé: 80 Kč, pro seniory, studenty a děti 50 Kč.

Ostravský informační servis, pobočka Věž připravují:

26. března - komentovaná prohlídka - Poruba

9. dubna -  komentovaná prohlídka - Ostrava v říši hudby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám