Hlavní obsah

Ostravský Festival v ulicích opět lámal návštěvnické rekordy

Novinky, Josef Zajíc

Ostravský Festival v ulicích se konal jako předskokan a součást festivalu Colours of Ostrava ve dnech 14. a 15. července v centru Ostravy. Zcela zaplnil Jiráskovo náměstí, Masarykovo náměstí, okolí Divadla loutek Ostrava, Cooltour Ostrava a Černou louku sousedící se Slezskoostravským hradem.

Foto: Josef Zajíc

Festival v Ulicích. Ostrava 14.- 15. července 2015. Festivalový průvod.

Článek

Pořadatelé, pod vedením ředitelky Festivalu v ulicích Petry Hradilové, připravili zhruba 12 akčních scén, na kterých nepřetržitě, vždy od 12.00 hodin po oba dny probíhaly koncerty, divadla, workshopy a diskuze.

Diváci mohli zhlédnout hlavní hvězdy Festivalu v ulicích, jako například Jiřího Pavlicu s Hradišťanem, Vlastu Redla s kapelou. V Kostelní scéně pak v kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě - Přívoze multiinstrumentalistu Jiřího Stivína.

Černá louka nabídla řadu koncertů - například Elis, Dva, Jiřího Holubce a další. V ulicích a náměstích svoji produkci měli eskamotéři a kouzelníci Ondřej Sládek, Michal Šindelář a Tomasiano, kteří před očima diváků předváděli neuvěřitelné kousky.

Jedním s hlavních programových nabídek středy 15. července byl festivalový průvod. Jakoby mávnutím proutku kouzelníků roztančila a svolala Alenka (z říše divů) všechny účinkující a hlavně účastníky festivalu k procházce po pódiích a místech konání festivalu - okolo Ostravského muzea, kde probíhá atraktivní výstava Japonských mečů, až k Černé louce. Taneční kroky průvodu podporoval svými rytmy BumBumBand Kuby Kubíčka.

Festivalový průvod zavedla Alenka (herečka známá z pohádky Tajemství staré bambitky, seriálů Vyprávěj, ETeens, Helena, Ulice, Modelky s. r. o a dalších Kamila Janovičová) také okolo improvizovaného hřiště akce Fotbal pro rozvoj, kde se účastníci mohli setkat se studenty z Keni a dalších zemí.

Na Japonské scéně probíhal 1. ročník Japonských dnů v Ostravě. Na Černé louce, u pavilonu A, se uskutečnily koncerty, ukázky historických hudebních nástrojů, japonské divadlo, deskové hry a hlavolamy, tanec, bojová umění. To vše na špičkové úrovni.

Festival v ulicích skončil, na řadě je festival Colours of Ostrava v areálu Dolní oblasti Vítkovice, Dolu Hlubina okolo Velkého světa techniky, multifunkční auly GONG a Vysoké pece č. 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám