Hlavní obsah

Ostravský Festival v ulicích nabídl přehlídku hudby, zpěvu, tance a dobrého jídla

Novinky, Josef Zajíc

Od pátku 28. června do sobotní noci 29. června se tisíce lidí bavilo v centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Lidé se procházeli, zastavovali, poslouchali na lince od Masarykova náměstí přes Černou louku až na Slezskoostravský hrad a zpět.

Foto: Josef Zajíc

Festival v ulicích 28.-29. června 2019

Článek

Pořadatelé připravili desítky stánků, stovky odpočinkových míst, kde si na pěti scénách návštěvníci mohli vyslechnou hudbu, zpěv, zažít tanec, sportovní akrobatické výkony a tisíce krásných zážitků.

Po celé dva dny byla na scéně Tanec pro život na Černé louce slyšet taneční hudba. Lidé tančili, bavili se a opět tančili. Byli unavení, zpocení a spokojení. Své vlastní kalorie vydali pro dobrou věc.

Každé správné šlápnutí, každý správný pohyb těla přinesl peníze, které po akci budou rozdělené pro projekt Voda pro krajinu, v jehož rámci pečuje Český svaz ochránců přírody Salamandr o mokřady v povodí Ostravice a Morávky, a také pro Ordinaci pro chudé, která pomáhá osamělým seniorům, lidem bez domova a klientům azylových domů.

Lidé na hudebních, tanečních a koncertních scénách zhlédli a odposlouchali řadu koncertů a špičkových sólistů. Jeden z hodnotných koncertů lidé sledovali na scéně ArcelorMittal na Masarykově náměstí v sobotu v podvečer. Produkci od 19.00 měl kvartet Prague Cello Quatret. Lidé zažili koncertní show plné známých písniček, skladeb klasických mistrů i populárních filmových melodií a jazzových, popových či rockových hitů. To vše v originální úpravě pro čtyři violoncellisty a jejich nástroje.

Zatímco v sobotu na scéně ČPZP (Česká průmyslová zdravotní pojišťovna) proběhlo od 17.30 úžasné taneční a akrobatické vystoupení Kathakali dance. Tanečníci ukázali historii starých indických tanců, ale také akrobatické umění ve stavění rozličných živých pyramid. V neděli na stejné scéně se předvedli tanečnice a tanečníci s moderními a super moderními tanci.

Ve svých stáncích a odpočinkových zónách se prezentoval Moravskoslezský kraj a a město Ostrava.

Lidé navštívili sportovní zónu Ostravské univerzity a také scénu VŠB -TU Ostrava, která v letošním roce slaví 170 let od svého založení. Na festivalu se představili studenti svými pracemi strojařů, energetiků, stavařů, architektů, ekonomů, nanotechnologů, materiálových a bezpečnostních inženýrů.

Celou jednu ulici zabrala Gastrozóna, kde lidé, podle koordinátorky Gastrozóny ze společnosti Advey Services, s. r. o. Petry Pavelkové, si návštěvníci mohli zakoupit pochutiny až ze Srí Lanky, Mongolska, Nepálu, Řecka, Itálie, Francie, Španělska, Mexika, USA, Portugalska. Po dobrém, originálním jídle také "okoštovali" dobré víno i nealkoholické nápoje, tak potřebné k doplnění tekutin.

Kdo se chtěl ochladit a zasportovat si, mohl odejít do Loděnice na břehu řeky Ostravice nebo na Slezskoostravský hrad dozvědět se něco o Jantarové stezce či Hedvábné cestě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám