Hlavní obsah

Ostravský festival ShakespeareOFF zahájili Funebráci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský festival ShakespeareOFF zahájil svůj osmidenní maratón v pátek 8. srpna v 17.30 divadelní, pouliční, groteskní eskapádou s názvem Funebráci. Svou divadelní pouť divadelníci zahájili před OC Forum Nová Karolina a pokračovali středem města k příjemnému amfiteátru Multižánrového centra Cooltour.

Foto: Josef Zajíc

Festival ShakespeareOFF, Ostrava 8.89.2014: FUNEBRÁCI, tvůrčí skupina Wariol Ideal Praha

Článek

V Ostravě od 8. do 15. srpna hostí Multižánrové centrum současného umění Cooltour diváky festivalu ShakespereOFF na zbrusu nové zahrádce na Černé louce.

Pestrý osmidenní program zahájili herci pražské tvůrčí skupiny Wariot Ideal svéráznou inscenací Funebráci, která byla společným pochodem herců a diváků od OC Forum Nová Karolina. Herci vyprávěli příběh o dlouhé pohřební cestě jednoho nebožtíka a jeho průvodcích. Jejich strastiplná cesta pokračovala přes ulici Uměleckou před Domem umění. Zastavili se u bývalé spořitelny a dál pokračovali po ulici Zámecké až na Masarykovo náměsti, kde ukázali umění tance a pantomimy. 

Představení ukončili před Multižánrovým centrem současného umění Cooltour loutkovým bojem dvou boxerů. Umožnili přítomným lidem drobnou hazardní hru -  zatipovat si, kdo zde zvítězí. Zvítězili všichni. Diváci se zhruba devadesát minut dobře bavili.

Ti, kteří tipovali správně, si za vyhrané losy mohli v improvizovaném, mobilním, funebráckém bufetu zakoupit občerstvení za ceny, které jsou v centru Ostravy obvyklé.

Ve 20.30 bylo na programu divadelní, taneční, akrobatické a pantomimické představení novocirkusových artistů Šárky Bočkové a Vojtěcha Fülepa, kteří se v představení s názvem 3MC dotkli složitostí lidských vztahů. Následoval koncert skupiny Carpet Cabinet z Brna.

Další dny by si divák neměl nechat ujít ani shakespearovský večer s Hamletem (9. 8.) v obdivuhodné verzi slovenského Divadla Kontra. Neobvyklým představením bude loutková hra pro dospělé publikum Back to Bullerbyn v podání koprodukčního česko-slovinského souboru Športniki (15. 8.,19,30 hodin).

„Poklidnou divadelní atmosféru rozčísnou hudební skupiny a kapely Gentle Irony s bohatou festivalovou zkušeností, Nylon Jail, letos nominováni na cenu Anděl na poli alternativní hudby, nebo rock´n´rollové duo IAN,” informovala Patricie Glinská, hlavní koordinátorka festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám