Hlavní obsah

Ostravskou stavbou roku je přístavba tělocvičny v Ostravě-Petřkovicích

Novinky, Josef Zajíc

Letošní ročník Ostravská stavba roku zná svého vítěze. Porota i veřejnost vybíraly z celkem patnácti přihlášených staveb. Sedmi novostaveb, tří rekonstrukcí a pěti rekonstrukcí s novostavbou. Poprvé byly mezi přihlášenými také úpravy veřejného prostoru.

Foto: Josef Zajíc

Přístavba tělocvičny ZŠ Petřkovice.

Článek

Nejvíce hlasů od poroty i hlasující veřejnosti získala přístavba tělocvičny, výtvarné učebny a šaten základní školy v Petřkovicích.

Základní škola Ostrava-Petřkovice vznikla v hornické osadě Petřkovice již v roce 1839. Škola spravuje samostatně stojící tři budovy z 19. a 20. století. Přístavba tělocvičny, učebny výtvarné výchovy a šaten patří k tomu nejmodernějšímu, co může nabídnout 21. století. Zřizovatelem školy je Obecní úřad Městského obvodu Ostrava-Petřkovice.

S udělením titulu je spojeno finanční ohodnocení ve výši 300 tisíc korun a udělení bronzové plakety. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve čtvrtek 13. června v budově radnice města.

„Změny letošnímu ročníku určitě prospěly. Porota i veřejnost mohly vybírat z dostatečného množství přihlášených staveb a upravených veřejných prostor. Určitě budeme v soutěži pokračovat i po těch 25 letech, které má soutěž za sebou. I tímto způsobem podporujeme a zviditelňujeme investory a architekty, kteří se na nových stavbách nebo rekonstrukcích podílejí a zkrášlují Ostravu,” uvedla náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová.

Na druhém místě skončil Lesní park Hrabovjanka - jeho realizátoři obdrží odměnu 150 000 korun. Čestná uznání budou udělena těmto stavbám: Výstavba budovy výzkumného a inovačního centra, Těžní budova s věží větrní jámy Alexander č. 2 a Rekonstrukce Stodolní 9.

Veřejnost do internetové ankety o stavbu roku poslala celkem 1544 platných hlasů. Vítěz hlavní ankety získal 319 hlasů, druhý Lesní park Hrabovjanka 243 hlasů a třetí místo patří Výzkumnému a inovačnímu centru s 200 hlasy.

„Soutěž má v Ostravě dlouholetou tradici. Letošní ročník je již 25. v pořadí. Od roku 1994 město vybírá a oceňuje stavby, které byly v hodnoceném období dokončeny nebo rekonstruovány na jeho území. Investoři přihlásili do letošní soutěže stavby a veřejné prostory zkolaudované v období od ledna 2017 do 31. prosince 2018,” doplnila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám