Hlavní obsah

Ostravsko-opavské biskupství zve občany na akci Otevřené chrámy 2019

Novinky, Josef Zajíc

Třetí ročník projektu Otevřené chrámy 2019 nabídne, od začátku května do konce října, k návštěvě třicet kostelů a tři kostelní věže. Turistům se budou věnovat vyškolení průvodci. Záštitu nad projektem převzal 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu Mgr. Lukáš Curylo.

Foto: Josef Zajíc

Informace o projektu: Z. Pražák, L. Curylo, M.David, R. Balcarová, L. Helfertová, A. Stanieková, R.Kajfoš v kostele sv. Václava.

Článek

Informaci o projektu podali v kostele sv. Václava 2. května biskup Martin David, Lukáš Curylo, Miroslav Přikryl, vedoucí odboru dotačních projektů a církevní turistiky Biskupství ostravsko-opavského, zástupce Římskokatolické církve farnosti Těrlicko Roman Kajfosz a náměstek primátora města Ostravy pro kulturu Zbyněk Pražák.

O restaurování obrazu Panny Marie ustavičné pomoci z kostela sv. Vavřince v Těrlicku hovořila restaurátorka Romanna Balcarová spolu s restaurátorkou Lenkou Helfertovou a památkářkou NPÚ Andreou Saniekovou.

Otevřené chrámy budou dle projektu zpřístupněny ve všech okresech Moravskoslezského kraje. V Ostravě budou moci zájemci navštívit tři vybrané kostely:

Evangelický Kristův kostel (červený kostel na Českobratrské ulici). Návštěvníkům bude také s komentovanou prohlídkou zpřístupněna katedrála Božského spasitele.

V současné době nejzajímavější památku vystavuje v Ostravě kostel sv. Václava. Biskupství zde vystavuje unikátní pozdně gotický obraz Madony z Těrlicka, který se podařilo objevit při restaurování obrazu z 19. století z farnosti Těrlicko. (O otevření kostela a čase komentovaných prohlídek se zájemci musí informovat v kostelích.)

Vzácnou malbu objevila restaurátorka Romana Balcarová při obnově votivního obrazu Panny Marie ustavičné pomoci z kostela sv. Vavřince v Těrlicku-Kostelci. Vzácnou památku je možné vystavovat jen za zvýšených bezpečnostních opatření. Obraz bude po celou dobu výstavy střežen ve spolupráci s Městskou policii Ostrava zabezpečovacím systémem.

V okresech Moravskoslezského kraje bude možné navštívit dalších 30 kostelů a tři kostelní věže.

Karviná-Doly, Karviná-Fryštát, Orlová, Těrlicko, Český Těšín, Hukvaldy, Sedliště, Kunčice pod Ondřejníkem, Prašivá hora (obec Vyšní Lhoty), Frýdek-Místek: Bazilika Navštívení Panny Marie, věž kostela sv. Křtitele, kostel sv. Jakuba, kostel sv. Jana a Pavla. Hlučín, Hradec nad Moravicí, Ludgeřovice.

Opava: věž sv. Kateřiny, Sudice, Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice, na hoře Radhošť kaple Cyrila a Metoděje, Příbor, Spálov, Suchdol nad Odrou, Štramberk, Štramberk-Tamovice, Bohušov, Krnov, Krnově-Cvilín, Krnov-Kostelec, Ruda u Rýmařova, Rusín-Hrouzová.

Další informace: www.doo.cz/otevrenechramy 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám