Hlavní obsah

Ostravské ulice oživí záhony trvalek

Novinky, Josef Zajíc

Zanedbané travnaté plochy na frekventovaných místech a významných křižovatkách v Ostravě nahradí smíšené trvalkové záhony, které se již v některých částech Ostravy vyskytují.

Foto: Josef Zajíc

Záhony u zastávky tramvaje Křižíkova, Nádražní ulice.

Článek

Podle informací z Magistrátu města Ostravy se jedná o sedmnáct lokalit v osmi městských obvodech velké Ostravy, kde budou trvalky vysázeny na celkové ploše téměř šesti tisíc metrů čtverečních. Vysázeny budou trvalky, traviny a cibuloviny. Zhotovitel, společnost AWT Rekultivace, na vytýčených místech aktuálně mění substrát a výsadbu bude realizovat od září do listopadu.

„Takto vysázené plochy by měly být celoročně reprezentativní, v čase se měnící, atraktivní. Bude se jednat o trvalkové záhony s vyšším stupněm autoregulace a extenzivní údržbou. Vzorem pro tyto výsadby se stal úspěšně fungující německo-švýcarský model, vyvinutý na základě podrobného výzkumu trvalkové směsi s názvem Silbersommer neboli Stříbrné léto. Je předpoklad, že plochy osázené smíšenými trvalkovými výsadbami budou po třech letech schopné samostatné existence, bez dalších zásahů a nároků na údržbu. Od vysazení po dobu tří let se o ně bude starat zhotovitel,” informovala náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Navržený sortiment rostlin vychází ze základních principů pro zakládání extenzivních trvalkových výsadeb s využitím vhodně zvolené kombinace solitérních, skupinových, pokryvných a vtroušených trvalek, travin a cibulovin.

„Cílem návrhu je vytvoření harmonického celku založeného na barevnosti, struktuře a textuře kombinovaných rostlin s atraktivním olistěním, habitem a květem ve všech ročních obdobích,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Smíšené trvalkové záhony budou vysázeny v Moravské Ostravě a Přívozu, Slezské Ostravě, Mariánských Horách a Hulvákách, Ostravě-Jihu, Vítkovicích, Ostravě-Porubě, Svinově a Staré Bělé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám