Hlavní obsah

Ostravské muzeum představuje poklady z císařské Číny

Novinky, Josef Zajíc

Ostravské muzeum připravilo jedinečnou výstavu, která návštěvníky zavede do starověké a středověké Číny. Expozice s názvem Za velkou zdí představí přes pět desítek předmětů pocházejících z období od 3. tisíciletí před naším letopočtem do 10. století našeho letopočtu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.12.2017 Ostravské muzeum. Výstava Za velkou zdí.

Článek

„Návštěvníci zhlédnou mistrovsky provedené a bohatě zdobené rituální bronzové plastiky a nádoby, autentické řezby v nefritu i památky raně středověké, které tvořily nedílnou součást mysterií a vznešených rituálů ve vrcholném období čínských dějin za vlády dynastie Tchang (618-907 n. l.)," uvedl David Majer, kurátor výstavy Ostravského muzea.

Na výstavě se představí kovové nádoby bohatě zdobené nejen plastickými dekory, ale také drahými kameny, mořskými korály a sklem či předměty z nefritu. Číňané mu připisují magickou moc a měl klíčový význam v duchovním světě. 

„Čína je centrem vyspělé svébytné kultury, která po tisíce let formovala hospodářský a politický vývoj východní a jihovýchodní Asie. Je jedinou starověkou civilizací, která bez přerušení existuje až do dnešní doby. Řada vynálezů, technických objevů a dovedností postavila velkou říši na Východě v průběhu starověku a středověku nejednou do role vůdčí lidské civilizace vůbec," dodal Majer.

Výstava potrvá v Ostravském muzeu do 28. února 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám