Hlavní obsah

Ostravské muzeum odkrývá tajemství zapomenutého hřbitova

Novinky, Josef Zajíc

Příběh zapomenutého hřbitova je název výstavy v Ostravském muzeu, kterou mohou zájemci navštívit již od 15. července. Veřejnosti představuje výsledky ročního archeologického a antropologického výzkumu v centru Moravské Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Příběh zapomenutého hřbitova.Ostravské muzeum.

Článek

Příběh se odehrál v roce 2007, kdy při výkopových pracích při rekonnstrukci vodovodu a kanalizace v ulicích Puchmajerově a Zámecké v centru Ostravy bagr vyhrabal skelet lidské kosti. Byla přivolána police a začalo vyšetřování.

Přivolaní odborníci z Ostravského muzea policii upozornili, že v této lokalitě byla kaple sv. Lukáše a k ní patřil hřbitov. Přivolaná policejní antropoložka taktéž konstatovala, že se jedná o ostatky lidí staršího data. Byl proveden archeologický výzkum. Výsledky výzkumu spolu s archivními záznamy jsou veřejnosti poprvé představovány na této výstavě.

K problematice nekropolí se vyjádřil autor výstavy Mgr. Zbyněk Moravec, archeolog Ostravského muzea.: „V Ostravě původně existovala jenom jedna nekropole a ta se rozprostírala okolo kostela sv. Václava. Do 19. století byly později provozovány ještě další hřbitovy, ale ani jeden z nich nepřečkal do 20. století. Jedním z nich byla nekropole na "Zamčisku", založená v roce 1585 v době morové epidemie. Později zde vystavěli kapli sv. Lukáše. Podle historických dokladů bylo na hřbitově v letech 1723 až 1843 pohřbeno 7442 osob."

Podle autorů výstavy byly z odkrytého místa zkoumány ostatky asi 40 lidí. Z těch bylo nalezeno řadu dětských koster. Věk pohřbených žen se pohyboval okolo 17 - 35 let, věk mužů odkolo  40 - 50 let.

Co na výstavě návštěvníci uvidí a čím je znovuobjevená historie zaniklého ostravského hřbitova tak lákavým příběhem? „K nejzajímavějším vystaveným objektům patří především rekonstrukce hrobů, provedená na základě archeologického výzkumu, model kaple sv. Lukáše a hřbitova. Zajímavým exponátem je kreslená rekonstrukce mužského a ženského obličeje, vytvořená podle dochovaných lebek. Za úspěch našeho ročního antropologického a historického bádání považuji také to, že se nám podařilo vrátit jméno dosud anonymním ženským kosterním ostatkům. Na její lebce bylo možné zjistit stopy pitvy a na základě studia úmrtí pak přiřadit k nevdané ženě Marleně Machové,” dodal Moravec.

Pozornost veřejnosti si však zaslouží rovněž kosterní ostatky, které byly ovlivněny různými postiženími nebo nemocemi. Jsou vystaveny i předměty, které po pohřbených lidech zůstaly.

K výstavě vychází obsáhlá publikace shrnující historické souvislosti a výsledky výzkumu s obrazovou dokumentací.

Autor výstavy: Mgr. Zbyněk Moravec, archeolog Ostravského muzea. Odborná spolupráce: PhDr. Irena Moravcová, Zemský archiv v Opavě, Mgr. Pavla Zedníková Malá, Kriminalistický ústav Praha, Policie České republiky, RNDr. Michal Živný Ph.D., Ostravská univerzita, Přírodovědecká fakulta, katedra biologie a ekologie.

Výstava v Ostravském muzeu potrvá do 7. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám