Hlavní obsah

Ostravské muzeum nabízí čtyři zajímavé výstavy

Novinky, Josef Zajíc

Pro rodiče s dětmi je podnětná výstava Fenomén Igráček, která představuje hračky 70. a 80. let minulého století i ty současné. Na ni navazuje expozice Muzeum plné pohádek. V prvním patře se návštěvníci mohou zastavit nad kresbami Radovana Šťastného a v přízemí zhlédnou obrazy Jiřího Siebera.

Foto: Josef Zajíc

Ostravské muzeum na Masarykově náměstí. Založeno jako muzeum bylo 4. října 1931.

Článek

Ostravské muzeum sídlí v bývalé staré radnici na dnešním Masarykově náměstí. Do této budovy bylo Ostravské muzeum přestěhováno a zde slavnostně otevřeno 4. října 1931.

Letos v únoru nabízí, kromě stálých exponátů, čtyři zajímavé a podnětné výstavy. Dvě jsou z oblasti výtvarného umění a dvě pro rodiče s dětmi.

Na chodbě v přízemí mohou návštěvníci zhlédnout obrazy mladého umělce Jiřího Siebera (*1989), který si zvolil název výstavy Proč Ostrava?

„Jsem přesvědčen, že Ostrava nabízí řadu míst, která působí na lidské emoce, a proto ji mám rád. Bylo by nesprávné chtít porovnávat Ostravu, která je známá především pro její průmysl, s místy, ve kterých se zachovala příroda s minimálními zásahy člověka. Přesto, nebo právě proto, není důležité toto město srovnávat s jinými lokalitami. Jeho originalita je přítomná v historii lidské kreativity a snažení a jako kontrast k nim zde máme místa téměř nedotčená, jakými je například má milovaná Polanská niva. Krása je zde ukryta na nečekaných místech a zajímavých podobách,” napsal Jiří Sieber ve své prezentaci k výstavě.

Radovan Šťastný, ostravský fotograf, malíř, básník a textař otevírá velkým i malým návštěvníkům brány do království Fantazie nazvaného Šťastný 2020.

Výstava Fenomén Igráček je výstava, která putuje po muzeích a galeriích v České republice už téměř deset let. Autorem myšlenky uspořádat výstavu je Zdeněk Rauš, tehdejší kurátor z technického muzea v Brně, kde výstava vznikla - a také tam bylo první její zastavení. Igráčky vyrábělo družstvo IGRA v Mnichovicích. Autory postaviček jsou tehdejší návrháři družstva Marie Pavlíčková-Krejchová a Jiří Kalina. Jako první byla vyrobena figurka zedníka, a to v roce 1976.

V Ostravském muzeu se jedná o 77. zastavení. Je pravidlem, že při každém zastavení jsou vyrobeny nové figurky Igráčka, které dokumentují historii místa, kde je výstava prezentována.

Pro Ostravu byla vyrobena figurka biskupa Bruna ze Schauenburku, v jehož závěti z roku 1267 je zmíněna kolonisty založená Moravská Ostrava. Druhá figurka je postavička horníka, jako symbol města Ostravy.

Na tuto výstavu navazuje výstava Muzeum plné pohádek. Návštěvník ji najde v posledním patře ve dvou sálech s podnázvem - Pohádky bratří Grimmů. Jejich pohádky jsou zde prezentovány ve 29 výjevech, které jsou součástí Muzea města Drážďan.

Při návštěvě škol jsou pořádány Pohádkové kvízy.

Další informace na www.ostrmuz.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám