Hlavní obsah

Ostravské Masopustní barokní radovánky se vydařily

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělý a dobře připravený IX. ročník Masopustu Ostrava 2017 aneb Masopustní radovánky doby barokní, který se konal v úterý 28. února se organizátorkám Markétě Palowské a Andrei Węglarzové z Ostravského muzea vydařil.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.2.2017 Masopust Ostrava 2017. Starostka Petra Bernfeldová předala lidem Právo konat Masopust.

Článek

Souběžně s masopustním veselím probíhal také III. ročník Masopustního jarmarku, takže  bylo postaráno o chutě, vůně a byla to i pastva pro oči.

Program začal již v 15,00 hodin, kdy v rámci programu vysvětlili účinkující návštěvníkům, jak se slavil v Ostravě masopust v době baroka a co ta doba lidem přinášela.

Na pódiu vystoupily dětské folklorní soubory Heleny Salichové, Hlubinka, malá Ondřejnica. Na téma: Hola, hejsa, chaso milá, jak nyní se čert má dobře - vystoupily soubory Bílé divadlo, Divadlo Devítka, zahrály Rytmy a Sbor dobrovolných hasičů Puskovec.

Když na věžních hodinách Ostravského muzea udeřila šestnáctá hodina, ponocný zatroubil a starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová předala lidu právo konat masopust. 

Veselí začalo v plném proudu. Radost byla veliká, masky se seskupily v průvod a ten za všeobecného povykování a zpěvu všeho lidu prošel centrem Ostravy a dával na vědomí, aby se tančilo, veselilo, jedlo a pilo, protože nastane doba čtyřicetidenního postního klidu až do Velikonoc.

Na náměstí program nekončil. Návštěvníkům masopustního jarmarku se předvedl soubor s uměním lasování, děvče jako lusk ukázalo práci s bičem a strhující bylo vystoupení kejklíře s ohněm.

Začalo se smrákat. Průvod masek se vrátil na  náměstí. Sbor dobrovolných hasičů  Puskovec předvedl masopustní scénku Zabíjení kozla. Prostě starý dosloužil, neplnil řádně svoji funci, spíše po hospodách chodil a kozy zanedbával. Tako ho radní vyměnili za nového, mladého, perspektivního, který beztak za rok dopadne stejně.

A byl tu konec. Po veselí, bálech, nabubřelých plesech a tanečních merendách se prostě basa unavila, struny ztratily hlas a už ani nekvikla. Tak lidé na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě a Přívozu zapálili svíčky a doprovodily basu na její cestu poslední.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám