Hlavní obsah

Ostravské Masarykovo náměstí ožilo masopustním veselím

Novinky, Josef Zajíc

Veselo bylo v úterý 13. února na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě. V 16.30 hodin občanům předala právo konat masopustní rej starostka centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová. Zábava, tance, zpěvy a veselí mohlo začít.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.2.2018 Masopust Ostrava 2018 - Ať žije republika. Starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz předává právo konání masopustu.

Článek

Hlavní organizátorky Markéta Palowská a Andrea Węglarzyová z Ostravského muzea připravily veselý, poučný a roztančený program, který začínal již v 15 hodin. Masopust Ostrava 2018 aneb Ať žije republika byl součástí IV. Masopustního jarmarku s domácí zabijačkou a dobrotami, který pořádá Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava.

V 16.30 hodin udělila starostka právo k uskutečnění masopustního reje a předala tradiční symbol Ostravského masopustu - bílého koně ozdobeného trikolorou - jako symbol připomínky založení Československa z roku 2018.

„Lidé, mějte na paměti, že z moci úřední je vám dovoleno se baviti tak, jak je na konec masopustu zvykem a jak sami nejlépe dovedete. Maskám a tanečníkům se nařizuje co nejvíce jásat, zpívat a tančit, a to nejen spolu navzájem, ale také s obyvateli a návštěvníky tohoto města. Muzikatům se stanovuje co nejhlasitěji vyluzovati libé tóny, doprovázet rejdění maškar a udávat správné tempo průvodu. Všem účastníkům masopustního reje se tedy povoluje hojně užít masopustního veselí. Zakazuje se však konat při něm jakékoliv nepřístojnosti, nevhodným chování jeden k druhému počínaje a znečišťováním veřejných prostranství konče,” uvádělo se v povolení konání masopustu.

A lidé se bavili. Z náměstí vyšel průvod okolo obchodního centra LASO na Jiráskovo náměstí, po Poštovní ulici, přes Husův sad, Milíčovu ulici, přes ulici Čs. legií, Nádražní ulici, náměstím Dr. E. Beneše, přes Zámeckou ulici zpět na Masarykovo náměstí. 

Tam probíhal program až do 19 hodin, kdy byl zahájen smuteční průvod s basou okolo náměstí. 

Na programu se podíleli: Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Bílé divadlo, Divadlo devítka, miniscéna Bez pódia, Čtyřlístek - centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava, Kletík - flašinetáři z Ostravy, Muzikanti z Polanky, DEOR - dechový orchestr z Hrabové, Famózní klimkovické pěnice, Dětský soubor Heleny Salichové a Dětský folklorní soubor Hlubinka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám