Hlavní obsah

Ostravské fontány a kašny funkční, torza i zlikvidované

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda jako užitkový produkt svým významem uchvacuje člověka především esteticky. Zní tím, že teče a přispívá k psychické pohodě. Konejšivý vliv potoků a řek nahrazují v lidských aglomeracích kašny a fontány.

Foto: Josef Kubíček

zmizelá Minikašna před restaurací Amfora

Článek

Kašna je umělá nádrž na vodu, která sloužila většinou jako jediný zdroj vody pro obyvatele měst a obcí. Teprve od 16. století se v česku začínají objevovat různě architektonicky zdobené sochami a plastikami.

Fontána je pak kamenná nebo kovová kašna s tekoucí nebo stříkající vodou, často doplněná vodotryskem, zdobena figurálními motivy a přepady. Fontány a kašny bývají velkou chloubou a turistickou atrakcí nejen měst, ale i sídel a bývají nejčastěji umístěny na frekventovaných náměstích, v zahradách a parcích, zejména zámeckých. Ostrava sice nemá zpívající fontány, přesto řada těchto děl město zdobí a dá se u nich posedět a odpočinout si.

Funkční kašnou je ta, která je před budovou magistrátu s dominujícím Ikarem, dále jsou to kašny s názvem Mládí a Dívčí tajemství u Domu kultury města Ostravy, nově opravená s názvem Koupel na ulici Zborovská, kašna Šumná Ostravica před sídlem Severomoravských vodáren a kanalizací, kašna s vodotryskem na Mírovém náměstí před vítkovickou radnicí, v neposlední řadě pak nejmladší z fontánek v Husově sadu Kruhová kašna, kterou tvoří tři přírodní kameny s vodotryskem.

Nezdařila se rekonstrukce kašny s názvem Květ/Vlna před budovou hlavního nádraží v Přívoze, když plastika zůstala a kašna byla zrušena. Provádí se rekonstrukce Fontány před divadlem Antonína Dvořáka a také kašny s názvem Květ/Heraldická růže před bývalou Čs. spořitelnou, dnes radnicí Moravské Ostravy a Přívoz, na dobové fotografii v tomto případě je vidět před budovou velká kruhová kašna s vodotryskem.

Nevábný je pohled na kašnu Čtyři řeky/Voda života před bývalým Domem vodohospodářů - sousoší s názvem Soutok čtyř řek je zanedbané, voda již dávno netryská. Je velká škoda, že byla zrušena snad největší kašna z minulého století v dnešním sadu Milady Horákové, zavezená hlínou a osázena květinami. Dalším artefaktem je kašna Ruce chrání vodu v blízkosti budovy VŠB-TUO u Mostu pionýrů - plastika zůstala a fontána byla zrušena.

Téměř v každém ostravském městském obvodě se nachází kašna; před Domem kultury Akord v Ostravě-Zábřehu s názvem Slunění, tamtéž před kinem Luna s názvem Fontána, na nádvoří zámku v Ostravě-Porubě Labutí polibek, a Fontána v areálu kolejí VŠB-TUO tamtéž. Nesmíme zapomenout na starou kašnu s názvem Fontána na dnešním Masarykově náměstí a podle mě nejhezčí Minikašnu před restaurací Amfora, které zmizely neznámo kam.

Lze jen doufat, že se změní přístup odpovědných osob k těmto žalujícím zdobícím památkám a obyvatelé města se dočkají v brzké době nápravy jejich zrestaurováním tak, aby sloužily svému a hlavně estetickému účelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám