Hlavní obsah

Ostravské dny 2017 jsou v polovině, představí Radikální minulost i operu Miroslava Srnky

Novinky, Josef Zajíc

Festival nové a experimentální hudby Ostravské dny 2017 se úspěšně přehoupl do druhé poloviny. Nabitý program každodenně potvrzuje fakt, že festival je v mezinárodním kontextu zcela unikátní projekt, spoluvytvářející historii moderní hudby v tomto století.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.8.2017 Ostravské dny jsou v polovině. Kostel sv. Václava .

Článek

V úterý 29. srpna od 18.00 hodin pokračoval program festivalu Ostravské dny v kostele sv. Václava.

V téměř tříhodinovém koncertu Hlasy ve sv. Václavu se se svými skladbami představili Rita Ueda, Dave Riedstra, George Lewis, Liisa Hirsch, Pevel Zemek Novák, Petr Kotík, Martyna Kosecka,György Ligeti a Galina Ustwolskaja.

Od 21.00 hodin v prostorách Cooltour probíhal koncert Noc sól. 

Zajímavý program se chystá na čtvrtek 31. srpna. V areálu Provoz Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice se bude konat koncert Odkaz Rudolfa Komorouse, Kanadské západní pobřeží.

Rudolf Komorous (1931) je český skladatel žíjící od roku 1969 v Kanadě. Studoval hru na fagot u Karla Pivoňky na Pražské konzervatoři a skladbu u Pavla Bořkovce na pražské AMU. Katalog jeho skladeb čítá mnoho orchestrálních děl, mezi nimi pět symfonií. Napsal skladby pro sólové nástroje, zpěv i komorní obsazení. Mimo Ostravské dny je Komorousova tvorba v Čechách uváděna jen ojediněle.

Ve 20 hodin v areálu Provoz Hlubina uvede čtvrteční program koncert Loblang, New York a ve 22 hodin tamtéž The People Inited.

Pátek 1. září ve 21.00 v Trojhalí Karolina pak přinese další vrcholnou událost: V české premiéře zazní opera Make No Noise českého skladatele Miroslava Srnky, která vznikla na libreto Toma Hallowaye. Ten se nechal inspirovat filmem Isabel Coixet The Secret Life of Words.

Na inscenaci, ve které ostravskou bandu budou řídit dirigent Joseph Trafton, se kromě hvězdné mezinárodní sestavy sólistů budou podílet ostravští tvůrci - režisér Jiří Nekvasil, scénograf David Basika, kostymérka Marta Roszkopfová a zvukový designér Otakar Mlčoch.

„Bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny 2017 patří mezi unikátní akce v celosvětovém měřítku s bohatou mezinárodní účastí na straně účinkujících i návštěvníků. Festival, jehož rezidenčním orchestrem je Ostravská banda, nabízí během 10 dnů 22 koncertů, 106 skladeb z toho 30 světových a 56 českých premiér. Najdeme zde orchestrální kompozice i současnou operu, zvukové instalace i maraton elektronické hudby, virtuózní sóla a experimentální performance za účasti renomovaných skladatelů a zahraničních hostů v industriálních prostorách, klubech i kostelech,” informovala Kristýna Konczyna, manažerka Ostravského centra nové hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám